Cultuur & Media
BNNVARA

Afgelopen zomer hing de liefde in de lucht

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Afgelopen zomer hing de liefde in de lucht

Over de liefde raak je bijna niet uitgepraat. En in deze podcast van De Nieuws BV hoeft dat ook niet. Van pijn tot hartstocht, van alles samen doen tot liever alleen zijn. Alles wordt besproken in Op de Liefde. Afgelopen (na)zomer spraken Corine Koole en Willemijn Veenhoven met onder andere Hedy d'Ancona, Anita Witzier en Thom Harinck. En je raadt het al: het was fantastisch.

#1 Hedy d'Ancona: 'Dit is ware liefde'

Hedy d'Ancona was 21 jaar samen met haar 'Aatje'. De oud-politica en de inmiddels overleden kunstenaar Aat Veldoen werden op latere leeftijd op elkaar verliefd. Zij was 59, hij twee jaar ouder. Van alle relaties die ze heeft gehad is Hedy het langst samen met Aat en datzelfde geldt voor hem. Voor Hedy is het ware liefde: "Nu ben ik tachtig en hij tweeëntachtig en dat gevoel is er nog steeds."

Daarnaast vertelt Hedy dat voor haar seks en erotiek een "onlosmakelijk deel" van de relatie is, als de wellust blijft en de ander prettig en aangenaam is. "Anders kan je net zo goed met je broer gaan samenwonen met wie je het goed kan vinden."

#2 Samira el Kandoussi: 'Iemand moet jouw liefde wel willen'

In aflevering 2 praten Willemijn en Corine met journaliste Samira el Kandoussi. Over het verlangen naar liefde, de keuze tussen carrière en gezin, en haar man die ongeneeslijk ziek werd. In het verleden had Samira wel mannen leren kennen, maar die probeerden haar vaak te veranderen. "Die vonden dat heel bedreigend dat ik de wereld over reisde en dat ik zo sterk een eigen mening heb."

Totdat hij kwam. "Ik had het gevoel dat hij me niet veroordeelde en me accepteerde voor hoe ik ben." Ze trouwden en Samira raakte vrij snel in verwachting. Maar hun wereld stortte in toen hij haar belde vanuit de Eerste Hulp.

#3 Peter Plasman: 'Ik ben nog steeds verliefd'

In aflevering 3: Advocaat Peter Plasman over zijn bijbaantje bij een huwelijksbureau en de diepe liefde voor zijn vrouw met wie hij al 36 jaar samen is. "Zonder haar was ik nooit wat ik nu ben."

Quote

Zonder haar was ik nooit wat ik nu ben.

Peter Plasman

Of hij na 36 jaar nog steeds verliefd is, reageert Peter resoluut. "Ja". Op de vraag wat hij leuk aan haar vindt, volgt een korte stilte. Daarna: "Alles." En wat zou hij voelen als ze nu de studio binnen zou komen lopen? "Dan word ik heel vrolijk en warm en krijg ik bepaalde behoeftes."

#4 Thom Harinck over zijn grote liefde Marjan Olfers

Thom Harinck is binnen en buiten Nederland een begrip in de vechtsportwereld. Grote namen als Peter Aerts, Gerges Hesdy en Badr Hari hielp hij naar de top. Hij is een man van de straat, met een bijzondere vrouw aan zijn zijde. Al dertig jaar is hij samen met Marjan Olfers, juriste en bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit.

Quote

Er is geen geheim. Het is het gevoel dat je in je hart hebt.

Thom Harinck

Maar wat is dan hun geheim? "Er is geen geheim. Het is het gevoel dat je in je hart hebt. Dat je elkaar graag ziet. Als zij mij ziet zie ik een twinkeling in haar ogen en omgekeerd is dat ook zo. Ik ben geen makkelijke jongen, maar zij weet dat zo goed op te vangen dat het geen irritatie geeft. Ik heb een kort lontje, het moet allemaal snel bij mij. Marjan is veel relaxter, bedachtzamer, echt een wetenschapper die het altijd van beide kanten bekijkt. Zij weet mij op te vangen. Dat is háár geheim. Ze irriteert mij nooit."

#5 Anita Witzier: 'Ik zal het geloof in de liefde nooit loslaten'

Als Anita haar liefdesleven een boek zou zijn, dan was de titel: Had ik het maar geweten. "Het is nu een trilogie geworden", zegt de presentatrice lachend. Twee jaar geleden stapte ze voor de derde keer in het huwelijksbootje. "De liefde kent veel valkuilen waar je in trapt. Maar je leert ook van de liefde en je leert jezelf al doende kennen. Er is geen één manier."

Een belangrijke les over de liefde voor Anita is vooral dat het in de liefde om jezelf gaat en niet om een ander. "Er wordt altijd gezegd 'die paste niet bij me, hij of zij, dit en dat', maar het gaat uiteindelijk altijd over jezelf. Ik denk dat het handig is om te weten wat jij zelf nodig hebt. Dat heeft niks te maken met egoïsme maar als je zelf niet weet wat je nodig hebt ga je op de verkeerde doelen schieten. Om daar achter te komen moet je vooral leven en liefhebben."

#6 Carolien Borgers: 'Liefde is een aanvulling, geen invulling'

In diverse interviews heeft Carolien aangegeven dat monogamie niet werkt voor haar. ''Ik krijg de indruk dat een vaste en monogame relatie vast geroest en standaard is voor heel veel mensen. Als er een afwijkende vorm is, valt dat op.''

Monogamie omschrijft Carolien vooral als iets wat vroeger heel handig was, zelf geloofde ze vroeger ook in de ware liefde. ''Ergens geloof ik er nog steeds in door liedjes en films. Ik was ook altijd op zoek naar het ene persoon die ik tegen zou komen en alles ging vervullen voor de rest van mijn leven."

'Op de Liefde' is te beluisteren als podcast in je podcastapp of op de site van NPO Radio 1

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie