Cultuur & Media
KRO-NCRV

Nachtzuster wint Nachtwacht Award: 'In de nacht hoef je je niet aan de regeltjes te houden'

foto: Omroep MAXfoto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Nachtzuster wint Nachtwacht Award: 'In de nacht hoef je je niet aan de regeltjes te houden'

De winnaar van de Nachtwacht Award 2021 is NPO Radio 1-presentator Astrid de Jong. Deze radioprijs is in het leven geroepen door Spreekbuis en zet presentatoren die nachtradio maken in het zonnetje. In Spraakmakers reikte radiomaker Arjan Snijders de prijs uit aan een totaal verraste Nachtzuster-presentator Astrid de Jong.

Ultiem nachtprogramma

Volgens 'nachtdier' De Jong is de nacht de plek waar je je niet aan de regels hoeft te houden. "In de nacht kan je nog eens iets geks uithalen." Zou haar programma ook overdag gemaakt kunnen worden? De Jong denk dat het dan risicovoller zou zijn. "Nachtzuster is een programma wat grotendeels geïmproviseerd is en ter plekke ontstaat. Overdag luisteren er meer mensen en moet de informatie echt kloppen. 's Nachts mag het ook gewoon een gezellig gesprek zijn."

"Wat ik heel sterk vind van Astrid is dat zij de tijd neemt, mensen in hun waarde laat en mensen laat uitpraten", zegt Snijders. "Er kan ook een mooie, ongemakkelijke stilte vallen. Mensen durven hun hele ziel voor haar open te leggen. Nachtzuster is het ultieme nachtprogramma."

Een kip met kalkpoten

Nachtzuster draait om vragen van luisteraars, en dat leidt nog wel eens tot gekke situaties. Zo kreeg De Jong een keer de vraag wat te doen met de kalkpoten van kip Lellebel. Volgens luisteraar Piet moet Lellebel met haar poten in jampotjes gevuld met slaolie worden gezet, tot hilariteit van De Jong. "Het duurde al even, het gekakel over kippen", zegt de presentator na het horen van het fragment. "Het gebeurt niet vaak dat ik zo zit te hinniken, maar soms gaat het niet meer."

Maar er is in de nacht ook ruimte voor serieuze, emotionele gesprekken. Zo belde er een luisteraar die vertelde dat hij niet lang meer te leven had en in kleine stapjes afscheid aan het nemen was, maar ook probeerde er nog iets van te maken. Wat bij De Jong altijd overheerst is een gevoel van dankbaarheid. "Je mag alles vragen. Iemand belt, dus mag je alles vragen. Dat betekent dat je zoveel meer hoort van mensen dan in gewone gesprekken. Ik ben ook dankbaar dat er ook ruimte voor is, als mensen bellen met dit soort verhalen. Dus ik word er niet treurig van."

10 jaar Nachtzuster

In september 2020 bestond Nachtzuster tien jaar. En in al die jaren zijn er een paar vragen die héél vaak voorbijkomen. Astrid had voor dit jubileum een aantal deskundigen gebeld om voor eens en voor altijd die vragen te beantwoorden:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie