Cultuur & Media

Vrouw wil schilderij terug dat ze aan Rijksmuseum schonk

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouw wil schilderij terug dat ze aan Rijksmuseum schonk

Een vrouw die zeven jaar geleden een schilderij schonk aan het Rijksmuseum wil het kunstwerk terug. De 88-jarige Oosje Silbermann zei tegen NRC dat ze destijds in verwarde toestand verkeerde.

Maar hoe groot is de kans dat de vrouw het schilderij terug gaat krijgen? "Ik denk dat de kans groot is omdat het vereiste onderzoek niet verricht is. Je mag toch verwachten dat bij gevoelige kwesties zoals deze een overheidsinstelling zoals het Rijksmuseum zich niet al te gretig opstelt", zei Martha Visser, de advocate van de familie Silbermann, in Radio Tour de France.

Uitzonderlijke omstandigheden

De kleindochter van de vrouw had een hersentumor en er werd gevreesd voor haar leven. Een stem in haar hoofd zei dat als ze het kostbare schilderij zou weggeven, haar kleindochter zou genezen. De kleindochter is zeven jaar later gezond.

Het gaat om het doek Compositie dat kunstenaar Bart van der Leck in 1918 schilderde. Toenmalig directeur Wim Pijbes was blij met het schilderij, dat volgens kenners die NRC sprak nu zo'n 3,5 ton waard is. Het wordt gezien als een van de pronkstukken van de afdeling twintigste-eeuwse kunst in het Rijksmuseum.

Het schilderij 'Compositie' van Bart van der Leck in het Rijksmuseum

"Onderzoek naar schenking ontbrak"

Nu laat de familie van Silbermann beslag leggen op het kunststuk. Volgens de dagvaarding is het schilderij door "overhaast en onzorgvuldig handelen van het Rijksmuseum aan haar bezit onttrokken". Door de ziekte van haar kleindochter was de toen 81-jarige Oosje naar eigen zeggen wilsonbekwaam met betrekking tot de schenking. Ze willen dat de schenking terug wordt gedraaid.

"Niet voor niets zijn er richtlijnen vastgesteld over hoe musea met het aanvaarden van schenkingen moeten omgaan. Onder meer staat daar dat er zorgvuldig gehandeld moet worden en dat er onderzoek moet worden gedaan. Naar of mevrouw in staat was om te schenken, of ze "überhaupt eigenaar was et cetera. En dat onderzoek is niet verricht", aldus Visser.

De huidige Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits zegt in een reactie dat het museum te goeder trouw handelde in deze zaak. "Als de rechter anders oordeelt, dan zal het museum het in 2013 cadeau gekregen schilderij van Bart van der Leck onmiddellijk terugbezorgen aan de schenker."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie