Cultuur & Media
NOS

Nederlands productiebedrijf wint internationale Emmy: 'Dit was redelijk onverwachts'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands productiebedrijf wint internationale Emmy: 'Dit was redelijk onverwachts'

Het Amsterdamse productiebedrijf NewBe is bij de uitreiking van de International Emmy Awards in de prijzen gevallen. Hun nieuwe versie van de Australische tv-serie Heartbreak High won de Emmy voor beste kinder-dramaserie. Producent Jeroen Koopman beleefde een mooie avond in New York.

"We waren met vier andere series over de wereld genomineerd en voor mij was dit toch wel redelijk onverwachts", vertelt Koopman in het NOS Radio 1 Journaal. "Het ging helemaal officieel met een speech, op het podium voor een volle zaal in New York. Ik sta hier nu midden in de nacht op de afterparty, dus we hebben er flink wat champagne in."

Koopman heeft zelf de speech niet gehouden. "Mijn collega uit Australië heeft de speech gedaan. Ik stond erbij om te lachen en te filmen. Carly is onze co-producent in Sydney, waar de serie zich afspeelt. Het leek me passender dat zij de speech zou geven. Ik kon alleen maar hard mee applaudisseren."

Middelbare school

De serie speelt zich af op een middelbare school "Ik was zelf in de jaren negentig heel groot fan van de oorspronkelijke Heartbreak High-serie", aldus Koopman. "Dat was een serie die toen in heel veel landen in de wereld speelde, waaronder in Nederland. Wij hadden toen vanuit NewBe het idee om er een remake van te maken."

Toen ging Koopman op jacht om de rechten van die serie te bemachtigen. "Vanuit daar wilden we iets nieuws ontwikkelen. Toen leek het ons wel heel passend dat die serie zich opnieuw in Australië zou afspelen. Praktisch was dat eigenlijk een vrij onhandige keuze, maar creatief pakte het goed uit, want dat is toch een beetje waar de serie zich hoort af te spelen."

Bekijk hier de trailer van de 2022-versie van Heartbreak High:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filmprijzen

Ook in Australië won de serie al belangrijke filmprijzen. "Alleen krijg je daar in Nederland wat minder van mee. Maar nu zo'n Emmy, een wereldwijde prijs, is dan juist wel heel leuk." Het productiebedrijf van Koopman had een grote rol in de productie. "Want het was ons idee om dat te doen, maar we zijn wel langzaam naar de bijrijderspositie gegaan."

"Die serie speelt zich af in Australië en hij wordt gemaakt voor Netflix daar, maar dan wordt je rol steeds een stapje bij kleiner", gaat Koopman verder, die ook weet waarom de serie nog zo goed werkt. "Destijds was de serie een succes, omdat het een hele authentieke representatie was van karakters waar je je in kon herkennen. Dat gevoel wilden we opnieuw laten zien voor deze generatie."

r1j koopman

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie