Cultuur & Media
KRO-NCRV

'In de rauwe politieke arena van de Tweede Kamer is het de ervaring die telt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de rauwe politieke arena van de Tweede Kamer is het de ervaring die telt'

Vorige week donderdag liepen de gemoederen hoog op, maar bij sommige partijen lijkt die felheid inmiddels verdwenen. Politiek commentator Wouter de Winther zag in het nachtelijk debat de emotie overheersen, maar nu "daalt het besef in dat het zonder de VVD niet gaat lukken", zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

Volgens De Winther liep het vorige week "totaal uit de hand" in wat hij een zeldzaam nachtelijk debat noemde. "Het is niet voor het eerst dat er dingen gezegd zijn die de volgende dag, week of maand iets te emotioneel bleken."

De Winther denkt dat de lijsttrekkers voor het eerst het gevoel kregen dat ze wat konden bereiken wat vier verkiezingen op rij niet gelukt was, namelijk: Rutte van het schild stoten. "Die sfeer begon aan iedereen te kleven, maar dit weekend bleek dat de VVD dat niet van plan is."

Toekomst

Politiek is volgens de Telegraaf-commentator vooruitkijken. "Je moet niet alleen denken aan de dag van vandaag of morgen, maar ook hoe het beeld er over een week uitziet." Hij noemt politiek bedrijven "secuur vooruit schaken".

Op dat gebied is Rutte meer ervaren dan bijvoorbeeld Sigrid Kaag van D66 en Wopke Hoekstra van het CDA. Zij draaien een stuk minder lang mee in Den Haag dan de demissionair premier. "Je ziet hen in de coulissen constant weglopen en telefoneren met mensen uit de partij met meer ervaring."

Ervaring telt

De ervaring van Hoekstra als minister van Financiën aan tafel bij Air France-KLM of de diplomatieke onderhandeling van Sigrid Kaag met de Syrische leider Assad, zijn volgens De Winther niet hetzelfde als de politiek. "In de rauwe politieke arena van de Tweede Kamer kan veel gebeuren en ervaring telt daar en betaalt zich ook uit."

Waar De Winther de zaak vanuit zijn vakgebied als politiek commentator bij de Telegraaf beziet, bekijkt Jan Slagter van Omroep MAX het hele gebeuren rondom de formatie naar eigen zeggen als leek. "Het is denk ik een terechte conclusie dat ze Rutte een kopje kleiner wilden maken en dat dit niet gelukt is."

Quote

Rutte is de morele winnaar

Jan Slagter

In dat kader noemt de Omroep MAX-baas Rutte de "morele winnaar". Slagter: "Rutte wil een kabinet leiden en zegt daar de anderen bij nodig te hebben, maar eigenlijk hebben ze allemaal de VVD nodig."

Het Mediaforum met Jan Slagter en Wouter de Winther

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie