Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Rambam was bezig met een heksenjacht'

foto: NPO Gemistfoto: NPO Gemist
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rambam was bezig met een heksenjacht'

Er is veel om te doen, de uitzending van Rambam over misstanden bij studentenverenigingen. De media waren er als de kippen bij om studentenverenigingen weer eens aan de schandpaal te nagelen. Te voorbarig, vinden forumleden Tom van 't Hek en Yoeri Albrecht.

De Wereld Draait Door, Nieuwsuur, Jinek, maar ook het AD en NRC besteedde aandacht aan de uitzending én de reacties daarop. Vóór de uitzending kondigden de universiteiten van Rotterdam en Utrecht al aan maatregelen te nemen tegen de studentenverenigingen die over de schreef zijn gegaan.

Tom van 't Hek, radiopresentator en oud-tophockeyer, vindt het "prima" dat Rambam een kijkje in de keuken van de studentenvereniging geeft. "Maar de uitzending viel mij tegen", zegt hij op NPO Radio 1. "Er zaten weinig feiten in de uitzending, de meeste informatie was 'van horen zeggen'. Ik had graag de slachtoffers bijvoorbeeld graag in de uitzending gezien", aldus Van 't Hek.

'Jachtseizoen op de corpora'

Journalist Yoeri Albrecht denkt dat er nog wat anders aan de hand is. "Er heerst een jachtseizoen op de corpora, daar gaat een toenemende intolerantie ten opzichte van jongeren achter schuil." Al benadrukt hij dat "excessen er absoluut niet bijhoren". "Maar moeten we een heksenjacht organiseren op alles wat anders is?"

"Ik deel de mening van mijn buurman", valt Van 't Hek hem bij. "Ik heb zelf kinderen van 16, 18 en 19. Die zijn het leven aan het ontdekken en lopen dan wel eens over de rand."

'Wat Rambam zegt, klopt niet'

Gisteren deden de praeses en de vice-praeses van het Utrechtse Studentencorps UVSV hun verhaal in Jinek. Volgens eerstejaarsstudent Bente klopt het verhaal dat Rambam vertelt niet. "Mijn astma-medicijnen zaten in mijn tas. Ze waren niet weggegooid tijdens de ontgroening zoals werd beweerd", zegt ze bij Jinek, waar ook de praeses en vicepraeses van het Utrechtse Studentencorps UVSV zaten.

De media draven door

Albrecht breekt in elk geval een lans voor het corps. "Moet je een waardevolle subcultuur afschaffen omdat er wat dingen mis zijn?", vraagt Albrecht zich af. "Er is ook van alles fantastisch aan." De journalist heeft zelf in het corps van Minerva gezeten. "Ik vond die ontgroening helemaal niks. Het was saai en duurde lang. Maar ik ben ontzettend blij dat ik er lid ben geweest en heb een ongelofelijk leuke studententijd gehad."

Beluister hier het Mediaforum

Het Mediaforum

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie