Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Van de zotte dat een vriend de lijsttrekker van een grote partij mag interviewen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van de zotte dat een vriend de lijsttrekker van een grote partij mag interviewen'

"Het is natuurlijk van de zotte dat bij de publieke omroep de lijstrekker van een grote partij door zijn beste vriend geïnterviewd wordt." Dat zegt Arjen Fortuin in het Mediaforum van Spraakmakers over het interview dat Jort Kelder zaterdag hield met demissionair premier Mark Rutte in dr Kelder en Co.

"Dag Mark. Ja, ik mag Mark zeggen." Zo begon het interview van Kelder met Rutte deze zaterdag waar vooraf al de nodigde kritiek op was. Terecht, vindt Arjen Fortuin, televisierecensent voor NRC. "Je gaat niet politici laten interviewen door een vriend. Ik snap niet dat Jort Kelder dat niet ziet, dat AVROTROS dat niet ziet, dat de NPO dat niet ziet. En ik snap eerlijk gezegd ook niet dat Mark Rutte dat niet ziet."

"Je moet als publieke omroep de schijn van belangenverstrengeling vermijden. Dat doe je hier heel duidelijk niet", gaat Fortuin verder. Vooraf duidelijk maken dat het vrienden betreft, rechtvaardigt een interview alsnog niet, vindt Fortuin. "Ik hoorde Jort op een gegeven moment zeggen: het is mijn programma, ik interview wie ik wil. Het is niet zijn programma, het is óns programma, van de maatschappij."

"De publieke omroep heeft een publieke taak en daarbij hoort journalistieke producties maken met politici. Die laat je niet maken door hun vrienden." Het zou volgens Fortuin net zo raar zijn als Jesse Klaver door zijn beste vriend geïnterviewd was. Hij verbaast zich erover dat er "kennelijk vooraf niet over nagedacht is".

'Informatief uur'

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, kan zich deels vinden in de kritiek, maar luisterde toch met plezier naar het gesprek. "Jort Kelder ging er wel vanuit dat iedereen op de hoogte was van de vriendschap. Dat had duidelijker gezegd moeten worden voor wie het niet weet. Wel heb ik ademloos geluisterd. Ik vond het een buitengewoon informatief uur."

Kantelberg denkt dat als met dezelfde maatstaaf gekeken wordt naar parlementair journalisten, zij ook veel politici niet meer zouden mogen interviewen.

Quote

Ik heb niet veel meer geleerd dan bij het interview van Linda de Mol

Arjen Fortuin

Het gesprek zelf was niet buitengewoon slecht of goed, vindt Fortuin. "Het was een interview met Mark Rutte zoals heel veel andere." Kantelberg vond dat de premier wel degelijk meer van zichzelf liet zien dan in eerdere interviews. "Hij is altijd behoudend in wat hij vertelt en is niet voor niets de teflon-premier. Maar ik leerde hem beter kennen als persoon." Door de voorkennis van Jort Kelder kwamen anekdotes naar boven, zegt Kantelberg.

Fortuin is het daar niet mee eens: "Ik heb niet veel meer geleerd dan bij het interview met Rutte bij Linda de Mol in Linda's Wintermaand. Dat laat zien dat de premier Jort Kelder niet nodig heeft om zijn imago in stand te houden."

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Arjen Fortuin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie