Cultuur & Media
NTRPowNed

Bijzondere verhalen uit de Caribische eilanden

foto: John Samson, NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere verhalen uit de Caribische eilanden

Waarom werden tot slaaf gemaakte mensen blind op Bonaire? En hoe werkt het verleden nog steeds door in de opvoeding in de Cariben? Vijf weinig vertelde verhalen over ons gedeelde slavernijverleden, door Nederlanders in de Cariben.

1. ‘Gesprek nodig over doorwerking slavernij in de opvoeding’

Op de eilanden is er veel kindermishandeling. Soms wordt er als straf zelfs gedreigd om de handen op een brandend gasfornuis te leggen. In hoeverre speelt het slavernijverleden een rol in de opvoeding?

Video niet beschikbaar

2. Blauwe kralen op Sint-Eustatius

Je moet veel geluk hebben, maar je kunt ze nog steeds vinden op het strand of onder een boom. Mensen lopen op ‘Statia’ rond met een opvallende blauwe kraal. Een manier om dicht bij de voorouders te zijn die in de slavernij zaten, vertelt mevrouw Althea Merkman (75). Zij heeft de meeste kralen van iedereen op het eiland en ze is al jarenlang op een missie. Net als meneer Ishmael Berkel, wil zij mensen inspireren over wat hun voorouders toch hebben bereikt.

Video niet beschikbaar

3. ‘Wat is er mis met het woord.. zwart?’

In vergelijking met Curaçao en Sint-Eustatius, zijn de mensen op Aruba wat lichter van kleur. Ook dit eiland kent een andere geschiedenis. Verschillende mensen zeggen trots dat Arubanen 'indianen' zijn; van het Caquetio-volk. Docent Kenny Meyers komt uit San Nicolas, een afgelegen dorp waar vooral zwarte mensen kwamen wonen. Worden zij ook gezien als Arubaan? Hij ziet in de klas een taboe op het woord zwart.

Video niet beschikbaar

4. Bonaire: 'Slaven van de koning'

De prachtige stranden en het koraalrif maakt van Bonaire een populaire bestemming voor Europese toeristen. De zoutpannen en de slavenhuisjes worden druk bezocht. ‘Hier sliepen de slaven’, wordt er dan door gidsen verteld. Volgens historicus Boi Antoin krijgen toeristen veel ‘onzin’ over zijn eiland te horen. Bonaire was een strafkolonie voor totslaafgemaakte mensen, waar mensen zelfs blind werden door de felle zon op de zoutpannen.

Video niet beschikbaar

5. Racisme in de kleinste gemeente van Nederland

De vuile was buiten hangen wordt vaak niet gewaardeerd in zulke kleine gemeenschappen. Toch kiezen sommige mensen ervoor om zich nu uit te spreken over racisme en koloniaal gedrag op dit eiland, met een aantal pijnlijke voorbeelden. Hoe nu verder? Ze hebben er lang over nagedacht.

Reportage 5 dagen (allen audio want er is verkeerde stock foto gebruikt in de uitzending)

chevron right
chevron right
foto: John Samson, NTR
Ster advertentie
Ster advertentie