Naar homepage
Cultuur & Media

Zo makkelijk kun je gehackt worden. En tips om je te beschermen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo makkelijk kun je gehackt worden. En tips om je te beschermen

"De grote gemene deler is dat wij ontzettend onderschatten hoe interessant het is om ons te hacken. 'Wat moeten ze nou met mijn informatie', is een veelgehoorde reactie", vertelt techjournalist Daniël Verlaan in Kunststof. Het blijkt dat we online veel meer te vrezen hebben dan we beseffen.

Internet vol mogelijkheden

Het internet is een wereld vol mogelijkheden - ook voor criminelen. In het boek Ik weet je wachtwoord beschrijft techjournalist Daniël Verlaan zijn onderzoeken naar internetcriminaliteit en hoe je je ertegen kunt beschermen. "Ik zie die naïviteit direct om me heen, bij vrienden en familie."

"Als je dit boek pas nodig hebt om iets te doen, ben je wel laat. Het is 2020."

Ergens weten we wel dat we iets aan die online veiligheid moeten doen, maar we handelen niet. Daniël: "Het komt in alle leeftijdsgroepen voor. Niet alleen ouderen, van wie je denkt dat het digibeten zijn. Je ziet het ook bij jongeren. We allemaal niet echt een besef van online veiligheid. Ik denk dat het deels laksheid is. Het kost werk om dit even goed te regelen."

'Je heb via heel veel wegen iets te vrezen'

"Ze willen je identiteitsbewijs, waarmee je identiteitsfraude kunt plegen. Geld van je bankrekening. Of zelfs je bankrekening gebruiken als witwasrekening." Bij sommige online winkels kun je bestellen op rekening. "Met jouw inloggegevens kunnen ze zo online van alles bestellen en de rekening valt bij jou op de mat.

Miljoenen mensen hebben wel een keer een kopie van hun rijbewijs of paspoort verstuurd per e-mail. Het is een mooi voorbeeld om duidelijk te maken hoe een emailaccount interessant is voor hackers. Met een kopie van een paspoort kun je echt ontzettend veel schade aanrichten."

Tips

Wat toe doen bij een verzoek om een kopie van de je identiteitsbewijs? "Als je een kopie maakt, digitaal of op papier, zet duidelijk de datum en het doel van de kopie erop. Bijvoorbeeld: voor hotelovernachting en de datum. Je foto en je BSN zou ik wegstrepen, die hebben ze niet nodig. Dan kunnen ze de kopie niet gebruiken voor een ander doel."

Voor het beveiligen van een emailaccount, een cloud of andere informatie dragende accounts raadt de techjournalist een de zogenaamde tweestapsverificatie aan. "Het is echt heel simpel, het is in een minuut gedaan en je beschermt jezelf er zoveel beter mee. Je kunt dingen makkelijk in de cloud bewaren, maar dan moet je het goed op slot zetten."

Met verificatie in twee stappen voeg je een extra beveiligingslaag aan je account toe voor het geval je wachtwoord wordt gestolen. Een voorbeeld hiervan is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat van jou wordt gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie