Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Als je de frequentie van 3FM weghaalt, kun je er beter mee stoppen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je de frequentie van 3FM weghaalt, kun je er beter mee stoppen'

Het gaat al jaren slecht met de luistercijfers van 3FM. Nu is het marktaandeel van de radiozender, die zich richt op jongeren, zelfs onder de 2 procent gezakt. In het Mediaforum de vraag of 3FM nog gered kan en moet worden.

Video niet beschikbaar

"Of de dagen van de zender geteld zijn, dat beslist de NPO", zegt Elger van der Wel in Spraakmakers. Toch hoopt hij van niet. "Ik zie nog steeds potentie in die zender."

Randstedelijk

Volgens mediaondernemer Van der Wel is er de afgelopen jaren flink gesleuteld aan het muziekformat. Ook is de zender op zoek gegaan naar een nieuw publiek, maar in de verkeerde hoek. "Het was twee jaar geleden erger, maar ik vind het erg Randstedelijk." Volgens Van der Wel moeten ze terug naar hun roots. "3FM was ooit een zender die groot was in het oosten en zuiden van het land."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Etherfrequentie

3FM heeft van alle NPO-radiozenders het op één na hoogste budget, maar doet het minder goed dan bijvoorbeeld NPO Radio 2 en de online ouderenzender NPO Radio 5. Toch vindt Van der Wel dat het nog geen tijd is om 3FM van de kostbare etherfrequentie te halen."2 procent klinkt dan misschien niet veel, wekelijks luisteren er nog steeds 700.000 mensen naar de zender."

Zou 3FM de etherplek moeten inleveren aan het beter beluisterde Radio 5? Televisie- en radiodirecteur Paul Römer van Talpa Network, denkt niet dat dit veel uitmaakt. "Radio 5 doet het met die oudere luisteraar hartstikke goed online." Volgens Römer is de ether sowieso een aflopende zaak omdat steeds meer mensen op online devices gaan luisteren.

Tweedehands autootje

Juist door de frequentie van 3FM weg te halen, zou je volgens Van der Wel de zender het laatste zetje geven. "3FM wordt veel beluisterd door jongeren met een tweede- of derdehands autootje waar alleen nog maar een FM-radio op zit. Dus als dát de beslissing is, dan kun je er beter gelijk mee stoppen."

Het Mediaforum met Paul Römer en Elger van der Wel

Ster advertentie
Ster advertentie