Cultuur & Media
NOS

Elke Vierveijzer sleept cabaretprijs in de wacht: 'Ik schuw de zware thema's niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke Vierveijzer sleept cabaretprijs in de wacht: 'Ik schuw de zware thema's niet'

Elke Vierveijzer won de cabaretprijs Poelifinario in de categorie kleinkunst. Die werd maandagavond uitgereikt in het Haagse theater Dilligentia. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Vierveijzer, vanuit Den Haag.

In de categorie kleinkunst viel Elke Vierveijzer in de prijzen voor haar show Lucht. "Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in", schrijft de jury. "De fraaie, gevarieerde arrangementen en de invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken Lucht helemaal af."

Verdriet

"Ik wist al in juli dat ik hem zou winnen, maar vanavond (maandagavond, red.) is het kwartje pas echt gevallen", zei Vierveijzer in NOS Met het Oog op Morgen. "Lucht is een pleidooi voor het delen van verdriet. Het is een voorstelling die veel teweegbrengt in de zaal. Veel mensen in tranen en dat klinkt heel bedroevend, maar naderhand zijn ze me heel dankbaar. We schuwen de zware thema's zoals dood en rouw niet. Maar mijn missie is niet om het leven zwaarder te maken, maar om erover te praten. En dat lucht juist op."

Sara Kroos, Alex Klaasen en Elke Vierveijzer hebben ieder een Poelifinario gewonnen. Kroos won in de categorie entertainment met haar show Verte. De prijs voor Alex Klaasen was in de categorie engagement voor zijn voorstelling Showponies 2, het vervolg op zijn succesvolle show Showponies. En de onderscheiding voor het grootste cabarettalent, Neerlands Hoop, was voor Nina de la Parra.

'Komt allen'

De cabaretprijzen gingen bij uitzondering over twee theaterseizoenen, 2019/2020 en 2020/2021. Vanwege corona reikte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vorig jaar geen prijzen uit.

Vierveijzer: "We spelen Lucht nog op heel veel plekken dit seizoen. We gaan het hele land door. En naar aanleiding van het winnen van de Poelifinario hebben we besloten om de voorstelling ook volgend seizoen nog te spelen, dus er komen nog genoeg kansen. Ik zou zeggen: komt allen."

Oog kleinkunst

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie