Cultuur & Media
EONOS

Is verhuizing noodzakelijk voor Hollywoodsucces?

foto: Trailer The Guernsey Literary Societyfoto: Trailer The Guernsey Literary Society
  1. Nieuwschevron right
  2. Is verhuizing noodzakelijk voor Hollywoodsucces?

Nederlanders doen het goed in Hollywood. Steeds meer acteurs en actrices laten ons kikkerlandje achter zich en gaan op zoek naar money and fame in Amerika. Voor de ene acteur betekent dit wereldwijde roem, terwijl de ander met hangende pootjes thuiskomt. Maar wat is er nou voor nodig om als Nederlandse acteur door te breken in het grote Hollywood. Filmkenner Ab Zagt gaat in Langs de Lijn en Omstreken op zoek naar het antwoord.

Filmrubriek Ab Zagt

Acteur Michiel Huisman behoort tot de succesverhalen van acteurs die internationaal doorbreken. De meeste mensen kennen Huisman van zijn rol in de populaire serie Game of Thrones, maar de acteur is ook steeds vaker te bewonderen op het witte doek. Vanaf deze week schittert Huisman in de oorlogsfilm The Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society (ja, dat is één titel) waarin hij voor het eerst een echt Engels accent op moet zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verhuizen

"Je merkt dat Huisman zich de afgelopen jaren echt heeft ontwikkeld", vertelt Zagt. "Vroeger werd hij vooral gecast omdat hij een mooie jongen is, maar tegenwoordig laat hij zien dat hij ook echt kwaliteit in huis heeft. Hij is op dit moment echt onze grootste acteur in het buitenland." Volgens Zagt heeft dit succes ook te maken met de beslissing van Huisman om, samen met zijn gezin, te verhuizen naar Amerika. "Hij heeft er echt bewust voor gekozen dicht op het vuur te gaan zitten en dat lijkt succes te hebben."

De beslissing om met huis en haard carrière te gaan zoeken in het buitenland is geen beslissing die acteurs makkelijk maken. "Vroeger was verhuizen wel echt noodzakelijk als je wilde doorbreken in Amerika, want dat was de plek waar je audities moest doen. Maar tegenwoordig zie je dat acteurs gewoon zelf thuis een auditie opnemen en die dan gewoon naar bepaalde castingbureau's sturen." Zo deed de jonge actrice Sylvia Hoeks onlangs op die manier auditie die haar een prominente rol opleverde in de film Blade Runner 2049.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rifka Lodeizen is ook een actrice die er, ondanks haar succes, voor kiest om in Nederland te blijven wonen. "Rifka is echt het beste wat we op dit moment in Nederland hebben lopen. Maar zij heeft er heel bewust voor gekozen om gewoon hier in Nederland te blijven." Volgens Zagt is dit een dappere keuze, maar betekent dit waarschijnlijk wel dat ze nooit internationaal zal doorbreken. "Ondanks dat alles online gedaan wordt is het toch noodzakelijk om dicht op het vuur te zitten. Dan laat je jezelf zien en kom je sneller in aanmerking voor rollen."

Natuurlijk geeft een verhuizing naar Hollywood geen garantie voor succes, maar Michiel Huisman bewijst wel dat het je ver kan brengen.

Ster advertentie
Ster advertentie