Cultuur & Media
VPRO

Donderdag begint de Amsterdam Fashion Week en dit kun je ervan verwachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Donderdag begint de Amsterdam Fashion Week en dit kun je ervan verwachten

De nieuwe hoofdredacteur van modemagazine Vogue, Rinke Tjepkema, vertelt in Nooit Meer Slapen over de Amsterdam Fashion Week. Wat kunnen we verwachten van de week en wat is er gaande in de mode-industrie?

Verhaal van de dag: Fashion week Amsterdam

Een podium voor jong talent

"September is de januari van de mode," vertelt Rinke Tjepkema. Want in september begint alles weer. "Donderdag begint het in Amsterdam en vrijdag in New York." Hoewel Amsterdam vrolijk mee doet is de Fashion Week in Nederland niet te vergelijken met die van Milaan, Parijs of New York.

"Vaak is het zo dat als een Nederlandse ontwerper succes heeft hij Nederland de rug toekeert." Zodoende wordt er in Amsterdam vooral een podium aan jong talent geboden. De collecties die dan getoond worden, worden vaak niet in productie genomen. Want in Nederland zitten niet de grote concerns. "Amsterdam is anders, maar daardoor niet minder leuk. Soms word je compleet verrast door een collectie."

Schoonheidsideaal

Er is veel kritiek op de mode-industrie en het schoonheidsideaal wat daar wordt uitgedragen: iedereen moet slank, jong en knap zijn. Toch verandert er volgens Rinke Tjepkema langzaam iets: "Er begint iets meer ruimte te komen voor een breder schoonheidsideaal. Qua kleding is de mode-industrie progressief maar qua schoonheidsideaal is de modewereld best conservatief."

Langzamere trends

"De focus in de mode ligt nu heel erg duurzaamheid. De mode-industrie is ontzettend vervuilend. Het motte is nu steeds meer 'buy less, buy better'. Het idee is dat mensen een garderobe opbouwen waar ze een langere tijd iets aan hebben. De collecties liggen wat meer in het verlengde van elkaar, in plaats van dat elk seizoen de collectie totaal anders is."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie