Cultuur & Media
NOS

Animatiefilm 'Flee' krijgt drie Oscarnominaties: 'Nog nooit gebeurd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Animatiefilm 'Flee' krijgt drie Oscarnominaties: 'Nog nooit gebeurd'

De Deense animatiefilm Flee heeft een recordaantal Oscarnominaties gekregen. Niet alleen voor 'beste animatiefilm', maar ook voor 'beste documentaire' en 'beste buitenlandse film'. De film vertelt het verhaal van een man die in de jaren 80 vluchtte uit Afghanistan.

Animatiefilm Flee krijgt drie Oscar-nominaties

“Het is nog nooit eerder gebeurd”, vertelt Nederlandse animator Hisko Hulsing in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is erg onder de indruk van de Deense animatiefilm.

Kracht

De kracht van de film ligt volgens Hulsing in de manier waarop mensen het verhaal bekijken. “De stijl is realistisch, maar wel naïef. Je leeft mee. Bijna alsof je in een kinderwereld zit.” Een groot gedeelte van de story zie je door middel van animatie, maar op sommige momenten wordt dat beeld doorsneden met echte journaal beelden van de oorlog uit Afghanistan. “Het komt veel harder als normaal aan door die kinderwereld.”

Succesvol

Ondanks deze kracht snap Hulsing eigenlijk niet waarom de film nu zo succesvol is. “De stijl is eigenlijk niet zo bijzonder. Het is vrij low budget, het zijn vier frames per seconden in plaats van vierentwintig wat je normaal hebt.”

Hij denkt dat het onderwerp zelf enorm heeft bijgedragen aan het succes. Het verhaal is namelijk gebaseerd op het echte verhaal van een Afghaanse vluchteling. Om Denemarken in te komen heeft hij gelogen, maar in de animatiefilm vertelt hij zijn echte verhaal. “Wat bijna net zo schrijnend is.”

Animatie

Ook werkt het enorm goed wanneer er verder geen beelden zijn bij het verhaal. De Afghaanse vluchteling kon alleen zijn echte verhaal in beeld brengen via deze animatiefilm. Iets wat Hulsing herkent. Hij werkte de animaties voor de Kurt Cobain-documentaire Montage of Heck. Daar waren er alleen maar audiofragmenten aanwezig. Hulsing zorgde voor beeld bij het geluid. “Je kan veel beter de kijker meetrekken in iemands wereld met animatie.”

Mogelijk

Hulsing vertelt dat een aantal jaar geleden dit niet mogelijk was. “Zenders die zonden toen geen animatie uit”, legt hij uit. De opkomst van streamingsplatformen als Netflix en Amazon Prime hebben enorm geholpen bij animatie. “Samen hebben ze iets van 400 miljoen betalende abonnees. Dus zelf een niche als volwassen animatie heeft alsnog vele miljoenen belangstellenden.”

OOG animatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie