Cultuur & Media
AVROTROS

De corona-problematiek in de cultuursector: 'Cultuur is onze identiteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De corona-problematiek in de cultuursector: 'Cultuur is onze identiteit'

In Humberto komen Fundatie-directeur Ralph Keuning, Zwarte Cross-organisator Ronnie Degen, cultuur-presentator Cornald Maas en cabaretier Claudia de Breij aan het woord over de staat van hun geliefde kunst- en cultuurwereld, die misschien wel als vitaal zou moeten worden bestempeld. "Denk eens na: hoe had je alleen deze dag al beleefd zonder cultuur?"

De waarde van cultuur met Ralph Keuning (De Fundatie) en Claudia de Breij

Directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie in Zwolle ontvangt op dit moment natuurlijk geen enkele bezoeker, maar heeft al plannen klaarliggen voor het moment dat het museum - hetzij met beperkingen - open mag. "Wij zijn een hele goede sector om dat te doen. We kunnen reguleren bij de poort, mensen kunnen online een kaartje kopen. We hebben nu al uitgezocht hoeveel bezoekers binnen kunnen zijn zonder dat ze in elkaars anderhalve meter staan." Daarnaast heeft Museum de Fundatie een looproute bedacht door het museum, vertelt Keuning.

Ralph Keuning (De Fundatie) over gevolgen corona voor musea

969 miljoen euro verlies

Tot 1 juni verliest de kunst- en cultuursector al 969 miljoen euro aan omzet, zo becijferde belangenorganisatie Kunsten’92. "Dat is enorm heftig. Dus wat je misschien zou moeten doen, is dat je die cultuursector ook benoemt als kritische sector die overeind dient te worden gehouden", benadrukt Keuning.

Cabaretier Claudia de Breij heeft vertrouwen in 'haar' cultuurminister Ingrid van Engelshoven, maar ziet dat die wordt beperkt in haar mogelijkheden om de sector te helpen. "Ze wil wel helpen, maar ze heeft een Wopke Hoekstra achter zich staan. Daar ben ik geen fan van. Zij krijgt de financiële middelen niet om er iets aan te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Je kunt niet alleen maar leunen op het publiek'

Cornald Maas is minder fan van het regeringsbeleid. Het publiek oproepen geen geld terug te vragen voor hun kaartje, maar te kiezen voor een voucher, schiet bij Maas in het verkeerde keelgat. "Je kunt je niet alleen maar leunen op het publiek. Daar zijn de kunstenaars zelf bovendien niet eens mee geholpen, want dat geld gaat naar de theaters. Maar wat mij vooral stoort: de stylisten en kapperszaken worden – terecht – in de persconferenties wel genoemd, maar de kunst- en cultuursector niet."

Festivalzomer

Daarnaast is er in die persmomenten nog geen duidelijkheid gegeven over evenementen in de komende maanden. Hoewel premier Mark Rutte de kans dat de situatie in de zomer weer als normaal is op 'bijna nul' schatte, is er officieel gezien nog niks bekend. En dat wringt, vertelt Zwarte Cross-organisator Ronnie Degen. "Als de overheid duidelijkheid kan geven over hoe ze de zomer zien, laat ze die dan ook aan ons geven, dan kunnen wij daar conclusies uit trekken."

Op zich zou Degen nog tot half juni kunnen wachten, maar de kosten lopen ondertussen op. "Financieel gezien zouden we dat soort keuzes zo snel mogelijk moeten maken. Maar we blijven volop in voorbereiding bezig. Er komt een moment dat onze drankenleverancier moet gaan leveren, er komt een moment dat de eerste paal de grond in moet. Half juni is dat, dat is het uiterste moment."

Belang van cultuur

Het blijft dus vooral afwachten voor de kunst- en cultuursector. Een sector die vitaal is, benadrukt Keuning nogmaals. "Cultuur is onze identiteit." De Breij vult aan: "Als je bedenkt: hoe was je deze dag doorgekomen zonder een schilderij, zonder muziek, een boek… Dat is allemaal cultuur. Hoe had je dat beleefd? Dan was het een lege zinloze dag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie