Cultuur & Media
NTR

De Haagse trompettist en bugelspeler Ack van Rooyen is overleden

foto: Melchior Huurdeman
  1. Nieuwschevron right
  2. De Haagse trompettist en bugelspeler Ack van Rooyen is overleden

De Haagse trompettist en bugelspeler Ack van Rooyen is overleden. Hij gold als een van de grondleggers van de jazz in Nederland en trad op met tal van internationale grootheden. Van Rooyen was 91 jaar.

Vlak voor zijn 90e verjaardag in 2019 was Ack van Rooyen te gast in Kunststof. Het gesprek is hier terug te luisteren:

Ack van Rooyen, jazztrompettist en flügelhornist - Kunststof

Video niet beschikbaar

Van Rooyen verwierf internationale faam door zijn virtuoze, strakke spel en zijn elegante muzikaliteit. Hij woonde jaren in het buitenland en soleerde in veel internationale jazzorkesten. Ook speelde hij met onder anderen Miles Davis en Dizzy Gillespie.

Van Rooyen kreeg meerdere onderscheidingen. Vorig jaar nog werd hem de Boy Edgar Prijs toegekend, de belangrijkste jazzprijs in Nederland. In het juryrapport werd hij "de belichaming van de Nederlandse jazzgeschiedenis" genoemd.

Eind vorig jaar trad Van Rooyen nog op met het Metropole Orkest, dat hem had uitgenodigd voor het eerste optreden na de coronalockdown. De opname werd uitgebracht op cd, die onlangs werd bekroond met een Edison.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie