Cultuur & Media
NOSNTR

Hoe maak je een film in coronatijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je een film in coronatijd?

Hoe maak je een film waarbij de hele cast en crew zich houdt aan de coronamaatregelen, zonder dat de film per sé over corona gaat? Over die vraag gaat een speciale denktank nadenken. Filmmaker Antoinette Beumer zit in die denktank en vertelt in Nieuws en Co over de uitdagingen van films maken in coronatijd.

Beumer had net zelf voor een nieuwe film de opnamen bijna voltooid. "We hoefden alleen nog wat vliegtuigen te filmen, maar die vliegen nu natuurlijk ook niet meer." Toch prijst ze zichzelf gelukkig: de dialogen en belangrijkste scènes zijn gefilmd voordat de coronacrisis uitbrak.

Filmen in coronatijd

Het monteren is ook geen probleem: tussen de editor en de maker kan makkelijk anderhalve meter afstand worden gehouden. Maar wanneer de film uitkomt, is onzeker. "Het gaat straks dringen worden als de bioscopen weer open mogen. Ik weet niet of we de strijd met Amerikaanse blockbuster aan willen gaan."

Acteurs en coronamaatregelen

De grootste problemen zijn dan ook voor films die nog moeten beginnen met de opnamen. "Acteurs kunnen alleen binnen anderhalve meter komen als ze in het echte leven ook een stel vormen." En ook de crew moet genoeg afstand houden tot elkaar. "Een andere optie zou zijn om gedurende het filmen allemaal samen in quarantaine te gaan zitten. Maar dat kan echt lang duren."

Stel dat een ploeg besluit om inderdaad maanden alleen met elkaar door te brengen, ook dan zijn de problemen nog niet voorbij. "Er hoeft maar één crewlid met een snotneus de set op te lopen en je opnamen moeten stil gaan liggen. Daar valt niet tegen te verzekeren." Voor veel productiemaatschappijen is het geen optie om opnamen langer stil te leggen. Het kost teveel geld.

De denktank is speciaal in het leven geroepen om na te denken over deze praktische zaken. Ook in de Verenigde Staten houdt een groep onder leiding van regisseur Steven Soderbergh zich bezig met de vraag: hoe maak je een film in coronatijd? Ze hopen zo samen met originele oplossingen voor hun vak te komen.

Streaming

Tot die tijd is het aanbod beperkt: nieuwe films en series worden bijna niet meer gedraaid. De meeste streamingplatforms hebben gelukkig nog wel een uitgebreid aanbod. "Maar er gaat een moment komen dat je nieuw vermaak wil, wat niet op corona lijkt. Dat kunnen we nu alleen nog niet maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie