Naar homepage
Cultuur & Media

Home Alone 30 jaar: 'Het is een klassieke slapstick'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Home Alone 30 jaar: 'Het is een klassieke slapstick'

Het is natuurlijk pas kerst als je Home Alone hebt gezien! Deze film leverde ruim 500 miljoen dollar op en viert deze week haar 30e verjaardag. Wat maakt deze film zo’n ongekende klassieker? Dat bespreekt Patrick Lodiers in De Nieuws BV met filmjournalist Clementine van Wijngaarden.

Van Wijngaarden: "De film gaat over een kind van 8; Kevin. Zijn ouders gaan met zijn grote familie naar Parijs maar Kevin wordt vergeten. Hij blijft alleen thuis achter en dan ontdekt hij dat er twee inbrekers komen. Die inbrekers houdt hij buiten de deur..."

De opzet

"Wat heel goed is, is de opzet. Dat is heel knap gedaan", vertelt Van Wijngaarden. "Het begint heel chaotisch met die grote familie. Je ziet meteen dat hij het zwarte schaap van de familie is. Hij krijgt iedereen over zich heen en dan krijgt hij ook nog straf. Zijn moeder brengt hem drie hoog naar de logeerkamer. De volgende ochtend moeten ze halsoverkop naar het vliegveld. Er is zo’n chaos dat iedereen vergeet dat Kevin nog in de logeerkamer zit."

Slapstick

Van Wijngaarden: "Het is een klassieke slapstick. Hij smeert bijvoorbeeld de trap in met lijm en een inbreker blijft dan plakken. Alles is veel te groot en dat is eigenlijk slapstick, het gaat maar door en door."

Zomerfilm?

Van Wijngaarden geeft aan dat het toch wel echt een kerstfilm is: "Ik zat te denken, had het als zomerfilm gekund? Dat had wel gekund, want dan was de familie naar Rome gegaan. Maar in de film zit wel echt een kerstboodschap."

Van Wijngaarden: "Het jongetje wil eerst zijn familie niet meer hebben, maar hij komt erachter dat dat toch maar alleen is. Ook was hij altijd bang voor de buurman, maar dat blijkt een hele aardige man te zijn, die zelf problemen heeft met zijn eigen zoon. Kevin zegt dan dat hij het goed moet maken en dat doet de buurman ook aan het einde van de film. Dat is echt de kerstboodschap."

Quote

Dat is echt de kerstboodschap

Van Wijngaarden

Klassieker

Waarom is deze film zo'n klassieker geworden? Van Wijngaarden: "De film is gemaakt door hele goede makers, onder andere door scenarioschrijver John Hughes en regisseur Chris Colombus. Maar ook de hoofdrolspeler, Macaulay Culking (Kevin), sprak iedereen aan. Culking was toen negen jaar oud. Het was een ongelofelijke kindster."

Hadden de makers dit succes verwacht? Van Wijngaarden denkt van niet: "Het is een goedkoop gemaakte film. De film is gemaakt met 18 miljoen dollar, dat klinkt veel, maar dat is niks. Je kan dat ook wel zien, de special effects zijn niet geavanceerd, ook voor die tijd niet. Ze hoopten wel op groot succes, maar dit hadden ze nooit verwacht."

Remake

Ook komt er een remake aan van de 30 jaar oude Home Alone film. Van Wijngaarden: "Van mij hoeft een remake niet. Ik kan me wel voorstellen dat er een nieuwe generatie kinderen komt, waarvoor de oude film te 'houtje touwtje' is. Maar als je over de remake begint tegen die-hard fans worden ze boos. Er zijn ook al veel boze reacties.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie