Cultuur & Media
KRO-NCRV

Erik van Muiswinkel houdt van de Nederlandse taal (maar iets minder van spelling)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik van Muiswinkel houdt van de Nederlandse taal (maar iets minder van spelling)

Cabaretier Erik van Muiswinkel is een groot liefhebber van de Nederlandse taal. Maar als de taal een spellingsdwangbuis wordt, dan heb je aan hem een kwaaie. Over taalontwikkeling en zijn nieuwe voorstelling Moojen ligjes in de lugt, vertelde hij bij De Taalstaat.

De titel van zijn solovoorstelling is een dichtregel van zijn dochter toen ze 6 was. Het is geschreven voor een kaart voor oud en nieuw en is volgens Van Muiswinkel prachtig 'fout' gespeld. "Maar alles zit erin."

Spelling sluit mensen uit

"Het allerbelangrijkste dat ik voor mezelf ontdekt heb over het taalsysteem, is dat je het leert zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen. Het ligt helemaal ter beschikking voor jou. Kinderen hanteren het moeiteloos."

Eerst zullen ze veel fouten maken, maar dat corrigeren ze al doende, denkt Van Muiswinkel. Met spelling is dat iets moeilijker, maar uiteindelijk leren ze dat ook op school. Van Muiswinkel is ook niet tegen leren spellen, maar vindt dat er te veel nadruk op ligt. "Ik ben niet tegen spelling, maar wel tegen het dwingende karakter ervan."

Volgens de cabaretier verliezen kinderen zo het plezier in de taal en worden ze bang om fouten te maken. Daarnaast is spelling ook een selectiemethode waarmee mensen worden uitgesloten. In zijn voorstelling vertelt hij over een Syrische hersenchirurg die hier als schoonmaker aan de slag moet omdat hij het woord inburgeringscursus niet kan spellen.

Voorstelling

In zijn voorstelling viert Van Muiswinkel de Nederlandse taal met liedjes en teksten van taalkunstenaars als Ivo de Wijs, Mike Boddé en Jeroen van Merwijk. En natuurlijk zijn eigen teksten. De première is op 3 en 4 februari in de Kleine Komedie in Amsterdam.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie