Cultuur & Media
KRO-NCRV

Frits Spits viert 50-jarig radiojubileum: 'Ik ben een geluksvogel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits viert 50-jarig radiojubileum: 'Ik ben een geluksvogel'

Radiopresentator Frits Spits viert een jubileum, hij zit maar liefst een halve eeuw achter de radiomicrofoon. Bij Spraakmakers blikt hij terug op vijftig jaar radio: "Je realiseert je dat je een geluksvogel bent omdat je vijftig jaar het mooiste vak ter wereld hebt mogen uitoefenen."

Frits Spits maakt 50 jaar radio!

1973

Het rijke oeuvre van Frits Spits, die officieel Frits Ritmeester heet, begon op 10 oktober 1973; toen hij na het winnen van een DJ-wedstrijd het radioprogramma Popfantasie ging presenteren. Daarna zouden nog vele programma’s volgen, zoals Langs de Lijn, Tijd Voor Twee en tegenwoordig De Taalstaat.

De Nederlandse taal is een grote pijler in Spits' carrière. "Spelen met taal zat er bij mij al vroeg in", vertelt hij er zelf over. "Ik kende alle conferences van Wim Kan uit mijn hoofd. En ik denk dat het daardoor is gekomen. Want met taal kun je ontroeren en mensen bereiken."

'Mooiste programma'

Naast taal, en natuurlijk muziek, speelt ook het nieuws een grote rol in zijn carrière. Zo presenteerde hij lange tijd het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen, volgens Spits het beste programma op de radio. Toen hij voor het eerst door de toenmalig eindredacteur gevraagd werd om het programma te presenteren voelde Spits daar weinig voor.

Quote

Verheerlijken van het verleden, daar ben ik niet zo van

Frits Spits

Maar op een zondag, toevallig op de verjaardag van zijn zoon, ging bij Spits thuis de telefoon. Er was geen presentator beschikbaar en dus besloot Frits die zondag toch zijn debuut voor het programma te maken. "Ik had toen onder meer een gesprek met de veilingmeester van Pieter Menten (kunstverzamelaar en oorlogsmisdadiger red.). Ik kreeg ruzie met hem, dat vond iedereen fantastisch."

Toch verwachtte hij niet vaker gevraagd te worden. "Toen ik thuis kwam zei ik tegen mijn vrouw: die vragen me nooit meer. Toch heb ik het vijftien jaar gepresenteerd, het mooiste programma op de radio."

Geluksvogel

Ondanks dat Frits Spits niet graag veel terugkijkt, doet het 50-jarig jubileum hem wel wat. "Je realiseert je dat je zo’n ongelofelijke geluksvogel bent omdat je vijftig jaar het mooiste vak van de wereld hebt kunnen uitoefenen, namelijk radio maken." Toch kijkt Spits liever vooruit: "Verheerlijken van het verleden ben ik niet zo van. Maar wat ik nog zou kunnen maken en doen, dat vind ik interessant. Dat is ook de brandstof waarom ik het nog volhoud."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie