Cultuur & Media
KRO-NCRV

Frits Spits onderzoekt het Suzan & Freek-effect

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits onderzoekt het Suzan & Freek-effect

De liedjes van geliefden Suzan & Freek zijn mateloos populair. Frits Spits ontrafelt in De Taalstaat samen met het duo het geheim van hun succes, wat Frits het 'Suzan-en-Freek-effect' noemt.

Suzan en Freek

Moedertaal

In het Nederlands kunnen ze zich het beste uitdrukken. Freek: "We denken en praten in het Nederlands." Daarom schrijven ze hun hits allemaal in hun moedertaal.

"Ik kan gewoon beter Nederlands dan Engels", vertelt Suzan. "Mensen onderschatten hoe moeilijk het is om een taal écht te kunnen en precies uit te drukken wat je voelt."

Klanken

Klanken zijn bij het schrijven van muziek vaak belangrijker voor Suzan dan de betekenis van woorden. "Als ik zelf een liedje maak, dan begin ik vaak met klanken en dat komt later pas terug in tekst."

Taalstaat-presentator Frits Spits is als Neerlandicus afgestudeerd op het tekstpatroon van Nederlandstalige liedjes. Hem valt het bijzondere rijmwoordengebruik van het duo op zoals in hun bekendste hit Als het avond is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De officiële video van Suzan & Freek - Als Het Avond Is.

Daarin zingt Suzan: 'Soms voel ik me slecht, dat je niet zo vaak meer, echt, praten wil.' De klanken en rijmwoorden zijn nét even anders dan gewone teksten. Het bijzondere is dat ze rijmen in het midden van de zin.

Geheim succes

Is dat niet het Suzan & Freek-effect? "Misschien dat dit onbewust echt ons eigen ding is", aldus Freek. "En die binnenrijm, zoals we dat noemen, dat vinden we een hele fijne manier van zinnen."

'We hebben niet veel uitleg nodig'

Het stel, dat al jaren samen muziek maakt, voelt elkaar naar eigen zeggen goed aan als ze muziek maken. Toch snapt Freek niet altijd meteen wat Suzan wil zeggen. In Nog even Dit zingt Suzan: 'Als gister een plek was, een huis met een hek was. Dan ging ik daarheen.'

Suzan: "Ik weet nog dat ik deze zin schreef en de rest keek: wat bedoel je daar nou weer mee?" De zin gaat over het ongrijpbare dat geluk is. "Voor mij is het de verbeelding. Dat als geluk een plek zou zijn ik daar dan heen zou gaan."

Op zondag 21 juni geven Suzan & Freek om 19.00 een livestreamconcert vanuit poppodium Hedon in Zwolle. Je mag zelf bepalen wat je voor het kaartje wil betalen. Ga naar www.suzanenfreek.nl

Suzan en Freek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie