Cultuur & Media
NTR

Stephan Vanfleteren: 'Als ik licht zenuwachtig word, is er iets moois aan het gebeuren'

foto: Stephan Vanfleterenfoto: Stephan Vanfleteren
  1. Nieuwschevron right
  2. Stephan Vanfleteren: 'Als ik licht zenuwachtig word, is er iets moois aan het gebeuren'

Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Maar een overzicht van zijn carrière toont een waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In Kunststof vertelt de fotograaf over zijn eerste grote overzichtstentoonstelling Present, nu te zien in Antwerpen.

In de tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar. "Je kijkt eigenlijk naar je eigen leven", reageert Vanfleteren. "De wereld veranderde, maar je ziet ook dat je zelf veranderd bent."

Quote

Het mooie aan fotografie is dat het een soort hap is uit de realiteit

Stephan Vanfleteren

Nederland

"Ik ben altijd gefascineerd geweest door Nederlanders, vanwege de variatie in de bevolking. Op straat in de grote steden zie je alle kleuren rondlopen. Dat vond ik altijd fantastisch, want in België kennen wij dat veel minder. In Nederland is dat veel diverser, rijker, veel complexer ook, maar daardoor zoveel interessanter."

Portretfotografie

Vanfleteren is vooral bekend met zijn foto's waarin het gezicht er als een landschap bij ligt. "Als ik merk dat ik licht zenuwachtig word, is het een teken dat er iets moois aan het gebeuren is", vertelt de fotograaf.

"Bij een portret hoop je dat je dat samen bereikt. Een portret maak je altijd samen met de gefotografeerde. Op een gegeven moment zweef je in het luchtledige, geruisloos. Dan wordt er amper nog gesproken en zijn enkel wat aanwijzingen, soms zelfs zonder dat ik iets zeg. Je moet dan proberen zo lang mogelijk te zweven. Je weet niet waar je naartoe gaat, je zit met z’n tweeën in een capsule."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie