Cultuur & Media

Afl 35 van DOCS: 'WF Hermans als Spoken Word-schrijver'

foto: Rubinstein BVfoto: Rubinstein BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Afl 35 van DOCS: 'WF Hermans als Spoken Word-schrijver'

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van W. F. Hermans besteedt DOCS aandacht aan zijn meest raadselachtige boek De God Denkbaar Denkbaar de God, uit 1956. "Ik zou geen andere romans van mij willen voorlezen," benadrukte Hermans voor zijn dood in 1994, "die boeken lenen zich niet voor voordracht, dit boek wel."

#35 - W.F. Hermans als Spoken Word-schrijver - DOCS

Vier maanden voor Hermans dood, in 1994, las hij het boek integraal voor bij de VPRO en interviewde radioman Wim Noordhoek de schrijver. “Ik zou geen andere romans van mij willen voorlezen, ook niet gedeeltelijk, want die boeken lenen zich niet voor voordracht, dit boek wel”, aldus Hermans.

Criticus Pieter Steinz gaf Hermans hierin gelijk en recenseerde de voorlezing: ‘Vanaf het eerste begin spettert niet alleen het uitzinnige proza van de voordracht af, maar ook het voorleesplezier van de schrijver”. (aldus Steinz in NRC Handelsblad, in ‘De dino komt tot leven’, 9/2/2005)

Zelf vergeleek Hermans dit boek met een tekenfilm. De God Denkbaar drijft op stijl, op "de betovering van het zinsritme", zoals Hermans het in een interview formuleerde.

Hij noemde het een poëtisch boek, misschien ook een godsdienstig boek: "Het gaat over een God Denkbaar. Een god kan Denkbaar zijn... maar denkbaar, wat is niet allemaal denkbaar? Alles is denkbaar."

Anton de Goede en Hermansfan en -kenner Mechteld Jansen luisteren naar Noordhoeks interview en delen van Hermans’ voordracht. Jansen is bekend van literaire wandelingen door Amsterdam en maker van de Booklovers Podcast Amsterdam.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie