Cultuur & Media
HUMAN

Wat blijft na de dood van acteur Willem Nijholt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat blijft na de dood van acteur Willem Nijholt?

Willem Nijholt, geboren in Indonesië, brak al jong door als acteur, zanger en danser. Hij speelde met Wim Sonneveld en Conny Stuart, werd bekend door zijn rollen in de jeugdserie Oebele, de speelfilm De Stille Kracht en het liedjesprogramma ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’. Coen Verbraak volgt zijn spoor terug. Hij sprak met acteur Frans Mulder, actrice Gerrie van der Klei, pianist/componist Frans Ehlhart en theaterproducent Joop van den Ende.

#24 - Willem Nijholt (19 juli 1934-23 juni 2023) (S03) - Wat blijft

"Willem Nijholt was een man met een ongelofelijke veelzijdigheid."

Willem Nijholt overleed op 23 juni 2023, en heeft volgens Joop van den Ende een duidelijke voetafdruk achter gelaten: "Ik herinner hem als een van de grootste Nederlandse theatertalenten. Een talent dat zijn toneelspel, vele filmrollen, stukken en musicals onvergetelijk doen maken. Er is geen opvolger."

Maar aan het leven van Willem zat ook een donkere kant. "Hij was een eenzame man. Iemand die het vak doet om iets te bewijzen naar zichzelf, zijn ouders en het verleden. Hij had een verschrikkelijk oorlogsverleden dat zijn hele leven heeft verpest," vertelt Frans Mulder.

In zijn jeugdjaren heeft Nijholt drie jaar moeten doorbrengen in een jappenkamp in toenmalig Nederlands-Indië, wat hem voor het leven heeft getekend. Zijn trauma was ook voelbaar voor zijn naasten, die naast respect voor zijn talent ook last hadden van zijn temperament.

Desondanks was hij voor mede-acteur Gerrie van de Klei een geweldig mens. "Om het cliché te maken: hij heeft de wereld een stukje mooier gemaakt. Hij heeft veel mensen gelukkig gemaakt, waaronder ik."

Ster advertentie
Ster advertentie