Cultuur & Media
KRO-NCRV

Eric Corton: Ook veel jongeren gaan naar Elton John, The Stones en Eric Clapton

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Corton: Ook veel jongeren gaan naar Elton John, The Stones en Eric Clapton

Eric Clapton, Elton John, The Rolling Stones en de Red Hot Chili Peppers. Onontkoombaar zijn ze deze weken - de oude rockers die Nederland aandoen voor een optreden. Bij Spraakmakers vragen we Eric Corton hoe het kan dat deze oude legendes nog steeds stadions uitverkopen.

Dat deze muzikale grootheden nog steeds stadions uitverkopen, snapt muziekkenner Eric Corton wel. "Het appelleert bij een heel breed en ouder publiek aan wat ze vroeger hebben meegemaakt."

Platenkast van de ouders

Toch komt er ook veel jeugd op af. "Ik hoor van ontzettend veel jonge mensen dat ze naar The Stones gaan. Terwijl zij nog niet geboren waren toen toen zij hun laatste relevante album hebben uitgebracht. Zij kennen de muziek uit de platenkast van hun ouders."

Ook op muziekfestival Best Kept Secret (BKS) staan oude headliners zoals Nick Cave en The Strokes, die al jaren meedraaien. "Het is een soort cultureel erfgoed geworden", zegt directeur Maurtis Westerik. "Ook wij merken dat de jonge generatie naar Nick Cave wil. Die hebben het ontdekt via de ouders."

foto: ANP

Mick Jagger van The Rolling Stones

Quote

The Stones stonden aan de wieg van de popmuziek

Eric Corton

Veel meer muziek

Ook Justin Bieber, Dua Lipa en Billie Eilish krijgen stadions vol, maar volgens beide heren is het voor artiesten nu steeds lastiger om een groot en tijdloos repertoire op te bouwen. "Tegenwoordig word je door zo veel muziek - via media en streamigsdiensten - afgeleid. Vroeger was er veel minder en dat maakte het al snel speciaal", zegt Westerik.

"The Stones stonden aan de wieg van de popmuziek", aldus Corton. "Vóór de jaren ’60 en ’70 was er ook al veel muziek gemaakt, maar The Beatles en The Stones gaven dit een nieuwe impuls. "Om nu nog iets tijdloos te maken is heel moeilijk."

Corton haalt een onderzoek aan waarbij onderzocht is dat alle notencombinaties statistisch gezien al een keer gedaan zijn. "Om nu nog iets nieuws te maken is vrijwel onmogelijk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie