Rick Paul van Mulligen: 'Er viel meteen een soort fysieke last van me af'
- Nieuws
- Rick Paul van Mulligen: 'Er viel meteen een soort fysieke last van me af'
Acteur Rick Paul van Mulligen had eindelijk de kans om het niet over zijn coming-out te hebben in een interview, "nu mocht ik kiezen en kom ik daar zelf weer mee", lacht Van Mulligen. In De Nieuws BV vertelt hij hoe belangrijk dat moment was voor hem, "het is vrij essentieel geweest voor mij om goed te kunnen acteren en los te breken uit alle angsten."
Voor Van Mulligen is de eerste rol die hij speelde bij de jeugdtheaterschool in Groningen ná zijn coming-out, de rol van zijn leven. Van Mulligen was 17de toen hij deze rol van een 'sadistische koning Herodes' mocht spelen. Voor het eerst merkte hij tijdens het spelen dat hij anders op het podium stond.
Tot die tijd blonk hij niet uit omdat hij op het podium vaak blokkeerde. Van Mulligen voegt toe: "Ik was altijd enorm bezig van ik moet anders bewegen en anders lopen, altijd heel erg bezig met anders zijn dan dat ik vermoede wat er eigenlijk aan de hand was."
Musical van groep 8
Zijn overtuiging dat hij kon acteren kwam al veel eerder, tijdens de musical van groep 8. Van Mulligen: "Toen had ik nergens last van en zat ik echt te vlammen. In mijn herinnering dan", lacht Van Mulligen. Hij geeft toe dat hij zelf ook wel verbaasd was dat hij het zo lang heeft volgehouden. Maar, legt Van Mulligen uit, "die herinnering was zo sterk dat ik dacht als je dit toch kan doen voor je werk dan zit ik gebakken, dat ik jarenlang heb geprobeerd om daar weer terug te komen. En dat is gelukt op mijn zeventiende."
Coming-out direct effect op acteren
Zijn coming-out heeft direct effect gehad op de acteerprestaties van Van Mulligen: "Er viel meteen ook een soort fysieke last van me af, dat ik onbewust ook voelde dat ik niet per se meer iets hoog hoefde te houden. Dat ik gewoon kon bewegen zoals ik beweeg, zonder dat ik erover na hoefde te denken. Dat soort dingen waren blijkbaar essentieel op de vloer, om die fantasie in te duiken, en gewoon te gaan acteren. Niet meer na te denken over hoe mensen naar mij kijken, hoe dat ik wil dat mensen mij zien, dat soort dingen."
Van Mulligen: "Het was wel een rol waarin een heel flamboyant iemand werd beschreven en dat durfde ik toen aan. Een jaar eerder had ik absoluut nee tegen die rol gezegd."
Gebrek aan fantasie bij producenten
Van Mulligen speelt vaak de rol van een homoseksuele man: "Prima om homoseksuele rollen te spelen, als er goede worden geschreven. Het zijn vaak eendimensionale rollen en dat is heel jammer. Iemand die een grap komt doen, geen eigen leven of verhaal heeft, maar homoseksualiteit is gewoon een keurmerk voor een personage. Het zijn geen volwaardige personages. Daar is echt nog een heleboel te winnen."
"Ik denk dat het vooral gebrek aan fantasie is bij de producenten, die niet over creativiteit gaan, maar over kijkcijfers en bang zijn dat men daar niet op zit te wachten. Of daar kunnen de meeste mensen zich niet mee identificeren, dus dat willen we niet zien. Maar ik denk dat dat onzin is. Juist verhalen die je niet kent, zijn interessant om te bekijken", aldus Van Mulligen
Geaardheid speelt in theater minder grote rol
Geaardheid van rollen in een stuk speelt volgens Van Mulligen in het theater een minder grote rol: "In het theater zijn ze minder bang van wat men vindt. Wij maken wat we willen maken en wij hopen dat daar mensen op afkomen, in plaats van dat je maakt waarvan je denkt dat het publiek wil zien."