Cultuur & Media
BNNVARA

Rundfunk komt met eerste bioscoopfilm: Jachterwachter

foto: Dutch Filmworksfoto: Dutch Filmworks
  1. Nieuwschevron right
  2. Rundfunk komt met eerste bioscoopfilm: Jachterwachter

Na de televisieserie die al snel uitgroeide tot cult en een prijswinnende theatershow is er nu ook de eerste Rundfunk bioscoopfilm. En dat allemaal met de eigenzinnige humor van de Rundfunk mannen. Acteurs Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout vertellen in De Nieuws BV over Jachterwachter.

Rundfunk komt met eerste bioscoopfilm: Jachterwachter

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout leerden elkaar in 2009 op de toneelschool kennen, en daarna was het naar eigen zeggen 'al snel meant to be'. Onder de naam Rundfunk maakten ze een serie over twee vrienden tijdens hun laatste jaar op de middelbare school. Dat er nu, elf jaar later, een Rundfunk bioscoopfilm is vindt het duo 'heel bijzonder'.

Quote

Film is een stap groter, dat voel je aan alles. Op de set was alles epischer.

Yannick van der Velde

Yannick van de Velde: "Het voelt extra bijzonder en extra raar. Er zou een grote première zijn. Maar nu laten we ineens onze baby, want zo voelt het, los en gaan we de film geeneens in een zaal zien. We moeten maar gewoon horen wat mensen ervan vinden. Maar film is zeker een stap groter, dat voel je aan alles. Op de set was alles groter en epischer."

Jachterwachter

De film Jachterwachter gaat over 'een ongelofelijke k*tcamping' die wordt gerund door een keihard werkende wachtopzichter (Yannick van de Velde). De komst van de uitgeleefde ex-kindster Ronnie Bosboom Jr. (Tom van Kalmthout) lijkt een zegen, maar wanneer hij op de vlucht blijkt voor gevaarlijke criminelen, moet het duo er alles aan doen om de camping te redden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van de Velde en Van Kalmthout schreven het script zelf. Yannick: "We zijn wel geholpen door een paar hele goede mensen. Onze voorstelling is meer een aaneenschakeling van losse dingen met een dun rood draadje en afleveringen van die serie waren altijd maar 25 minuten. Dus het is wel heel iets anders om een verhaal te maken van anderhalf uur. Je kan er ook veel meer in kwijt."

Dat was niet per se makkelijker. Yannick: "Dan ga je er super veel dingen in doen, maar moet er toch weer van alles uit. De eerste versie zou de film twee uur en drie kwartier gaan duren. Dan ben je mensen helemaal kwijt." Het duo had ook iets te grote dromen qua budget. Tom: "We wilden heel graag dat het de hele tijd zou regenen. Of een dag sneeuwen, maar dat was allemaal te duur."

Kindsterretje

Tom van Kalmthout speelt de rol van Ronnie Bosboom Jr.: "Vroeger was hij Michael Jackson keer duizend qua beroemdheid. De aller beroemdste kindster ooit, hij wilde het alleen zelf niet. De grote tragiek is dat hij dat ook altijd zong, dat 'ie geslagen werd door zijn vader en niet meer wilde optreden, maar hij werd niet gehoord. Iedereen zong het mee met handjes in de lucht en de polonaise."

De twee acteurs stonden zelf van jongs af aan op filmsets en raakten zo gefascineerd door de tragiek van kindsterren. Yannick: "Wij werden eerder tegengehouden door onze ouders, die zoiets hadden van 'moet dat nou?' Maar ik heb ook veel kinderen gezien die het helemaal niet leuk vonden. Die werden letterlijk door het podium opgeduwd door hun ouders. Ik vind dat fenomeen heel fascinerend."

Quote

Op zijn best is de camping echt het summum van geluk.

Yannick van der Velde

K*tcamping

De film speelt zich af op camping HIVO: 'Harmonie In Vele Opzichten'. Net als in de Rundfunk-serie, die zich op een school afspeelt, wilden de mannen wederom een universum creëren waarbinnen alles gebeurt. Een camping dus.

"Wat ik leuk vind aan de camping", legt Yannick uit, "er hoeft niet veel te gebeuren om verschrikkelijk klote te zijn. Maar op zijn best is de camping echt het summum van geluk. Iedereen heeft geweldige momenten meegemaakt op een camping, maar het kan ook omslaan in 'waarom ben ik in godsnaam onder een zeil gaan liggen als ik thuis een huis heb?"

Onvoldoende

Een oude Rundfunk bekende die ook weer in de film te zien is, is acteur Pierre Bokma. De scene waarin hij als leraar Duits zijn leerlingen een onvoldoende geeft is veruit de meest bekende uit de Rundfunk serie. Zelf wordt de acteur gek van alle mensen die op straat 'onvoldoende' naar hem roepen, maar toch doet hij weer mee aan de film, als tirannieke vader Ronnie Bosboom Sr. Yannick: "Het helpt dat Pierre Bokma misschien de beste acteur ooit is. En hij is lekker in de speeltuin bij ons." Tom: "Lekker met een pruikie, mooi pakkie aan. Lekker keten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volwassen

Fans kunnen van de film de zelfde soort absurde humor verwachten als in de serie. Wel zijn ze 'iets volwassener geworden', zegt Tom van Kalmthout. "Het medium film is natuurlijk wat volwassener. En ik denk dat wij minder sketchmatig te werk zijn gegaan dan bij de serie Rundfunk. Het is nog steeds een comedy met botte grappen erin, maar ik denk wel dat het iets volwassener is."

De Rundfunk-film 'Jachterwachter' draait vanaf 11 juni in de bioscoop.

Rundfunk komt met eerste bioscoopfilm: Jachterwachter

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie