Cultuur & Media
BNNVARA

'De Diepte' van S10 inspireerde Dolly Bellefleur voor haar hertaling 'Dekbeddagen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Diepte' van S10 inspireerde Dolly Bellefleur voor haar hertaling 'Dekbeddagen'

Ruud Douma schrijft onder zijn alter ego Dolly Bellefleur al jaren hertalingen van de Nederlandse inzendingen voor het Songfestival. Zo ook dit jaar. Van De Diepte van S10 maakte hij Dekbeddagen. Het nummer gaat net als het origineel in op een donkere periode in zijn leven, vertelt hij in De Nieuws BV.

'Een beauty with brains' of 'vrouw Antje van het verkeerde kantje', zo noemt de Amsterdamse nachtvlinder Dolly Bellefleur zich. Het alter ego van Ruud Douma kent veel bijnamen. Dat is ook niet zo gek: al 30 jaar staat Douma als Dolly Bellefleur op de barricades en vraagt zo aandacht voor mensenrechten in het algemeen, en de acceptatie van LHTBIQ+ in het bijzonder.

Ding-A-Dong

Het Songfestival speelde al een rol in Douma's leven voordat Dolly was geboren. "Ik ben echt verslaafd. Als kind ben ik heel erg gepest. In die Songfestivalperiode kan ik mij herinneren dat ik dan down thuiskwam en dan zette ik keihard Ding-A-Dong van Teach-In op."

Bovendien probeerde Douma al vóór het Songfestivalspektakel losbarstte alle singles van alle landen te bemachtigen en schalden die nummers door de speakers door de straat. "Dat was misschien al een eerste daad van verzet. Er gilde niemand douze points uit de ramen. In die tijd was het heel veel feelgood muziek. In de loop der tijden is het misschien meer een singer-songwriterfestival geworden. Er worden veel meer - lijkt het althans - persoonlijke liedjes gebracht. Wat ook weer mooi is want daardoor worden allerlei onderwerpen in Europa op de kaart gezet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Donkere kant van Dolly

Al sinds 2014 hertaalt Douma als Dolly Bellefleur de Nederlandse inzendingen van het Songfestival. De teksten zijn een mengeling van de originele tekst en de persoonlijk element uit het leven van Douma zelf. "Elke keer is het een verrassing wat voor nummer ik op mijn bord krijg. En het dwingt mij ook om over onderwerpen te schrijven waar ik eerder niet dacht dat ik daar liedjes over zou schrijven", zegt Douma.

Toen Duncan Laurence in 2019 meedeed met zijn nummer Arcade en vertelde dat hij als kind was gepest, raakte Douma dat omdat hij ook als kind is gepest. "Dus ontstond al snel het idee om een persoonlijk nummer te maken. En dat is dit jaar ook weer. Het geeft mij ook een kans om een donkere kant van Dolly te laten zien."

Dekbeddagen

Het nummer dat Ruud Douma dit jaar heeft geschreven heet Dekbeddagen. Zo noemde Douma naar intimi zijn depressieve periodes: dagen die hij niet uit bed wilde komen. "Gelukkig is dat in de loop der jaren weggegaan. Dat beschrijft S10 ook in haar nummer, die is ook depressief geweest. En het gaat nu heel goed met haar en met mij ook. Maar het is wel iets dat altijd op de achtergrond blijft. Dus je moet het wel in de gaten houden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dialoog over depressie

Juist doordat S10 met haar nummer depressie bespreekbaar maakt, was Douma blij verrast met De Diepte. "Ik vind het heel moedig dat je als zo'n jong iemand daarover gaat zingen", aldus Douma. Ook sprong hij als liefhebber van de Nederlandse taal een gat in de lucht. "Maar, ik dacht ook meteen, 'hoe ga ik hier een eigen versie van maken?' Gelukkig heb ik echt iets met het onderwerp."

En zo kwam Douma op het idee om de vragen die S10 stelt in het begin van haar nummer te beantwoorden. "Ze roept natuurlijk ook de dialoog op. Het zou mooi zijn als allerlei mensen op wat voor manier dan ook, daarop reageren."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie