Cultuur & Media
KRO-NCRV

Van Dik Hout verzorgt muzikale omlijsting Groot Dictee der Nederlandse Taal

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Dik Hout verzorgt muzikale omlijsting Groot Dictee der Nederlandse Taal

De Nederlandse popband Van Dik Hout zorgt voor de muzikale omlijsting tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2022. Op zaterdag 26 november van 11:00 uur tot 13:00 uur wordt het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden in De Taalstaat. Tussen de dictee-zinnen door zorgt Van Dik Hout voor livemuziek. "We zijn zeer vereerd", zegt Martin Buitenhuis, zanger van de band.

Vanuit het Forum in Groningen nemen 20 bekende Nederlanders en 20 luisteraars van De Taalstaat het tegen elkaar op. Presentator Frits Spits is gastheer, Gerdi Verbeet leest voor en de tekst is van Wim Daniëls. Van Dik Hout geeft de uitzending nog meer kleur met hun Nederlandstalige muziek.

'Zeer vereerd'

"Wij zijn zeer vereerd met ons optreden bij het Goot Dictee der Nederlandse Taal", zegt Van Dik Hout-zanger Martin Buitenhuis. "Wij houden van de Nederlandse taal en het is geweldig om dat op deze manier te vieren."

Op de golven dansen wij

De band gaat in elk geval hun single Op de golven dansen wij spelen. "Een lied over het lot en het leven. Waar er vol liefde wordt terug gekeken, worden er ook weer nieuwe wegen ingeslagen", zo is te lezen op de website van de band. Het overlijden van bandlid en drummer Oscar Kraal is de inspiratie voor het nummer. Luister hieronder naar Op de golven dansen wij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelf meedoen?

Buitenhuis heeft zelf ook ooit meegedaan aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. "Dat ging niet goed", zegt hij. "Ik had meer dan 30 fout."

"Maar", zegt de zanger, "blijf studeren op het Nederlands, ooit haal je nul fout!"

Schrijf jij thuis mee? Vergeet niet jouw #schrijfie te delen op Twitter met de hashtag #GrootDicteeop1.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie