Cultuur & Media
BNNVARA

Nederlandse hiphop is officieel gearriveerd dankzij Spotify

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse hiphop is officieel gearriveerd dankzij Spotify

Nog iets meer dan een week en we sluiten een decennium af. Een mooi moment voor De Nieuws BV om terug te blikken op de grootste Gamechangers op het gebied van cultuur. Vandaag is het tijd voor muziek met hiphop kenner Armin Shah. De presentator van de hiphop talkshow Convo schijnt zijn licht op de belangrijkste verandering in de muziekindustrie van de afgelopen tien jaar.

Voor Armin Shah staat als een paal boven water dat er twee Gamechangers zijn op het gebied van muziek het afgelopen decennium: Streaming en Nederlandse hiphop. Die twee gaan hand in hand. Nederhop was al langer populair.

Het grote verschil is dat vroeger vooral illegaal werd gedownload, dus profiteerden platenmaatschappijen en artiesten er niet van. Ook zag je Nederlandse hiphop niet terug in de hitlijsten, omdat die vooral naar verkoopcijfers keken. De komst van muziekdienst Spotify heeft dit voorgoed veranderd.

Quote

De laatste 5 jaar knalde hiphop opeens op de charts maar wij kende het al lang.

Armin Shah

De lijst met meest gestreamde Spotify nummers van het afgelopen decennium laat zien dat Nederlandse rappers goed vertegenwoordigt zijn in de top-25. Het onderstreept dat Nederlandse hiphop de afgelopen tien jaar een grote vlucht heeft genomen. De vier artiesten die het afgelopen jaar het meest beluisterd zijn, zijn Frenna, Snelle, Bizzey en Lil Kleine. Oftewel: allemaal Nederlandse rappers.

New Wave

Shah begon in 2015 in de hiphop industrie te werken. Dat was het jaar dat New Wave uitkwam, een album waar verschillende jonge talentvolle rappers op samenwerken: "Het was een mijlpaal en het album dat de hiphop industrie voorgoed veranderde. Iedereen wilde het luisteren en wachtte er op."

De komst van New Wave kwam tegelijk met de opkomst van Spotify. Steeds meer jongeren gingen op hun telefoon muziek streamen, en kozen massaal voor Nederlandse hiphop. Het bekendste nummer van dat album is 'Drank en Drugs' van Lil Kleine en Ronnie Flex.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd is hiphop een van de populairste muziekgenres onder jongeren. Volgens Shah komt het omdat het stedelijke muziek is, en veel jongeren opgroeien in een omgeving met veel verschillende culturen.

Shah: "Hiphop is een mix van allerlei culturen en muziek. Het wordt op een bepaalde saus gebracht waardoor je verhalen met elkaar kan delen door middel van raps." Net zoals rock 'n roll vroeger, is hiphop ook een tegenbeweging van jongeren. Een stem van mensen die het minder hadden uit de buitenwijken.

Kritiek op hiphop

Het enthousiasme voor Nederlandse hiphop is er niet altijd geweest. Toen New Wave in 2016 de Pop prijs won tijdens Noorderslag, was er veel kritiek. Er kwam geen applaus en mensen liepen zelfs weg uit de zaal, boos dat een rapgroep een popprijs had gewonnen.

Volgens Shah komt dat vooral omdat er oude mensen in de zaal stonden en was het een clash van generaties: "Als het vol had gestaan met twintigjarigen waren de champagneflessen ontkurkt."

Radiozenders

Inmiddels hebben Nederlandse rappers al talloze prijzen mogen ontvangen, maar worden ze nog steeds niet op alle radiozenders gedraaid. Er is al langer kritiek op het feit dat een jongerenzender zoals 3FM maar nog steeds weinig Nederlandse hiphop draait, terwijl het zo populair is onder jongeren.

Shah is verbaasd dat de verhoudingen op een playlist van een progressieve radiozender zo liggen. Want volgens hem is nog lang niet gedaan met de opmars van streaming en rap: "Want als die jonge generatie van nu opschuift blijven ze naar hiphop luisteren."

'Nederlandse hiphop is gearriveerd dankzij streaming'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie