Cultuur & Media
NOS

Wat typeert een Caribische brassband? 'Zelfs in de regen is het lekker swingen'

foto: NOS Met het Oog op Morgenfoto: NOS Met het Oog op Morgen
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat typeert een Caribische brassband? 'Zelfs in de regen is het lekker swingen'

Het is dit weekend Zomercarnaval Rotterdam. De Caribische brassband Ritmo Entertainment won in 2019, de laatste keer dat het evenement georganiseerd werd. Dirigent Jannuel Rosina laat wat horen in NOS Met het Oog op Morgen.

"Met een Caribische brassband kun je alle stijlen spelen die er zijn. De focus ligt voornamelijk op de lekkere ritmes van de drums en met een mooie blaassectie van trombones en trompetten kunnen we bekende melodieën spelen. Van Top 40 naar gouwe ouwe, maar dan in een Caribisch sfeertje met tropische vibes", zegt Rosina.

"In de Afrikaanse cultuur zie je dat er altijd muziek wordt gemaakt met drums. Als je gaat kijken naar het koloniale verleden zie je traditionele marching corps met de nadruk op blaaswerk. Dat heeft een kruisbestuiving gehad in het Caribisch gebied en Suriname", legt Rosina uit.

Caribische sfeer meebrengen

"Onze band bestaat uit ongeveer 35 tot 40 man. Dat is met alles erop en eraan, ook danseressen. Ik heb als dirigent een fluitje. Daarmee geef ik bepaalde tekens aan. Het is mijn communicatiemiddel naar de band toe. Met dertig drums kom ik er niet altijd bovenuit met mijn stem. Ik ben ook de schakel tussen de band en het publiek", aldus Rosina.

"Wij repeteren tussen de vier en acht uur per week en we hebben wekelijks dertien tot zestien shows. We hebben dit jaar meegedaan aan de carnaval in Denemarken, Antwerpen, we komen nu net uit Frankrijk. Daar hebben al die oude dorpen heel veel buurtfeesten en dan worden wij ingehuurd om die Caribische sfeer mee te brengen", vertelt Rosina.

Gevoel het belangrijkste

"Wij spelen het hele jaar door. 11 november is één van de natste parades die wij hebben. We komen allemaal nat en verkouden thuis, maar dat is ook gewoon lekker swingen", zegt Rosina.

"Bij ons gaat het om de vibe. Wij trainen knetterhard, maar het gevoel is het belangrijkste. Je wilt een feeling meegeven. Als we een straat binnen komen lopen en er is een feest gaande, willen we het juiste gevoel brengen. We spelen nooit klakkeloos een repertoire. We voelen aan wat het publiek in beweging brengt en daar anticiperen we heel strak op", zegt Rosina.

oog brassband

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie