Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dit zijn de genomineerden voor Taalstaatmeester van 2020

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de genomineerden voor Taalstaatmeester van 2020

Wie maakte dit jaar de meeste indruk met zijn of haar taalgebruik? Ernst Kuipers, Diederik Gommers, Coen Verbraak, Arjen Lubach, Mark Rutte, Ilja Leonard Pfeijffer, Jacco Vonhof, Fidan Ekiz, Arnon Grunberg, Irma Sluis en Rosanne Hertzberger zijn de tien genomineerden voor Taalstaatmeester van 2020. Dat maakte voorzitter van de jury René Appel bekend in De Taalststaat.

Video niet beschikbaar

"Er zijn veel bijzondere dingen gebeurd, waaronder natuurlijk de coronacrisis. Dat leidde tot allerlei nieuwe of nieuw samengestelde woorden", vertelt juryvoorzitter en taalwetenschapper Appel. De coronacrisis zorgt óók voor een diverse lijst van genomineerden. "Ernst Kuipers en Diederik Gommers waren niet alleen het gezicht, maar ook de stem van de bestrijding van het coronavirus. Allebei hebben ze op een heel beheerste en duidelijke manier hun inbreng gehad in de discussie, en ook informatief vaak heel goed", licht Appel toe. Ook premier Mark Rutte en zijn taalgebruik waren veelzeggend en zijn toespraak in het Torentje indrukwekkend.

Drie schrijvers

Onder de genomineerden ook drie schrijvers: Ilja Leonard Pfeijffer, Arnon Grunberg en Rosanne Hertzberger. "Alle drie schrijver die ook mondelijk hun zegje kunnen doen, er bovenuit steken. Ilja Leonard Pfeijffer door zijn prachtige wat metaforische taalgebruik en stem."

"Grunberg is toch uniek in alles wat hij aanroert en de dingen die hij durft te zeggen. En dan vooral hoe hij ze onder woorden brengt. En Hertzberger sprong er voor mij uit met name door die keer dat ze Jort Kelder verving in Dr Kelder en Co waarin ze mensen interviewde alsof ze dat al jaren deed. Op een invoelende maar ook goed geïnformeerde manier. En ze schrijft heel scherpe columns."

Drie presentatoren

Met Arjen Lubach, Fidan Ekiz en Coen Verbraak zijn er ook presentatoren onder de genomineerden. "Lubach is meer dan dat. Hij is een duizendpoot en doet ook erg veel met taal." Denk aan de introductie van het woord 'fabeltjesfuik'.

"Ekiz is genomineerd vanwege haar vrijmoedige manier van presenteren. Niet alleen de dienstbare journalist, maar ook iemand met eigen mening. Ze weet dat op een spannende en inventieve manier naar voren te brengen, gedurfd vaak. "Tot slot Coen Verbraak: de meester van het interview. Het is geweldig wat die man kan. Hij weet ook ontzettend goed zijn mond te houden."

Vreemde eend

"Voor sommigen misschien een vreemde eend in de bijt: Jacco Vonhof, de voorzitter van MKB. Hij vertegenwoordigt het midden- en kleinbedrijf op een hele ontspannen manier. Niet zo verkrampt. Soms zelf op een relativerende manier. Daardoor is zijn inbreng juist krachtiger."

Tot slot nog iemand die heel Nederland kennis liet maken met het belang van gebarentaal. Irma Sluis natuurlijk. "Zij is het gezicht - of liever gezegd de handen en het lichaam - van doven en slechthorenden."

De jury, verder bestaande uit dichter en schrijver Ellen Deckwitz en presentator en interviewer Sven Kockelmann, maakt op 26 december in De Taalstaat de drie kanshebbers bekend en daarna de winnaar.

Taalstaatmeester 2020: De tien genomineerden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie