Cultuur & Media
NTR

Zanger Diederik Nomden: Paul McCartney of Ajax? 'Dan kies ik toch echt voor het laatste'

foto: Diederik Nomden
  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Diederik Nomden: Paul McCartney of Ajax? 'Dan kies ik toch echt voor het laatste'

Diederik Nomden is een van de zangers in de tribute bands The Analogues en Her Majesty. Zo'n tien jaar geleden debuteerde hij met zijn soloplaat. In Kunststof vertelt hij over zijn derde album Parallel Universe waarvoor hij opnieuw samenwerkte met Douwe Bob.

Kunststof - Diederik Nomden, zanger

Video niet beschikbaar

Diederik Nomden, net 46 geworden, maakt al een leven lang muziek, als toetsenist, gitarist en zanger bij bands als Daryll Ann, Johan en bij Ellen ten Damme. Gezegend met een stemgeluid dat heel dicht in de buurt komt van Paul McCartney, daarom is ie de frontman van The Analogues, de tribute Beatles band. Daarnaast is hij is een van de stemmen achter Her Majesty, ook al een tribute band met werk van Crosby, Stills, Nash and Young. En dan heeft hij volgens kenners ook de beste Johan Cruyff imitatie in huis.

Cruyff en McCartney

"Het vermogen om een stem te doen heeft met muzikaliteit te maken" vertelt Nomden. "Je moet wel de mazzel hebben dat je stem in de goede range ligt. Bij Cruyff maken zijn stopwoordjes het al meteen geloofwaardiger. Het is zoeken naar de klank. Toen ik bij de band Johan speelde, zocht ik de stem van frontman Jacco de Greeuw op. En dat lukte dan zo goed, dat het leek alsof hij zichzelf dubbelde."

Op z'n kop piano spelen

"Mensen nadoen in muziek dat begon al vroeg. Ik weet dat ik als kind met mijn vader in Winschoten naar de film Amadeus ging en dat het enorme indruk op me maakte. Ik zag daarin Mozart op z'n kop pianospelen. Dat moet ik ook kunnen, nam ik me voor. Best moeilijk om te doen, want je kruist je handen en je ziet niet wat je speelt. Het heeft uren gekost om dat te kunnen. Een minuutje van Bach is wel te doen. Op avonden met veel drank heb ik dat nog vaak gedaan."

Als muzikant met zijn bands staat hij in de grote zalen en toert hij door Europa. Met zijn eigen werk optreden is een ander verhaal. Nomden: "Ik houd er niet van om me in een onzekere situatie te begeven. Heel leuk om te spelen, maar ik zie dan overal wel iemand die zit te gapen of ik voel dat mensen denken; hoe lang gaat dit duren."

Voetbal boven muziek

"Als je voor tienduizend man staat is het toch anoniemer. En het is werk van de Beatles, dat vindt iedereen goed en iedereen zingt mee. Dus ik maak cd's en de muziek, dat is voor iedereen te horen, maar ik ga er liever niet live de bühne mee op.

Toch is eigen werk maken het enige ding in mijn werkzame leven waar niemand invloed op heeft. Echte vrijheid heb ik alleen in mijn eigen muziek. En op het voetbalveld, daar voel ik dat nog meer. Want als ik de keuze moet maken tussen spelen met Paul McCartney in een vol stadion of als Ajax belt dat ik een keer mee mag doen, dan kies ik toch echt voor het laatste."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie