Cultuur & Media
NTR

'Het is tijd', zegt Milouska Meulens over werken voor Omroep Zwart: 'Ik wist: daar wil ik bij zijn'

foto: Milouska Meulens
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is tijd', zegt Milouska Meulens over werken voor Omroep Zwart: 'Ik wist: daar wil ik bij zijn'

Sinds afgelopen zondagnacht is Milouska Meulens te horen met haar eigen programma De Nacht is Zwart op NPO Radio 1. "De nacht leent zich heel goed voor alle onderwerpen waar overdag nog geen tijd voor is", vertelt de presentatrice in Kunststof over deze nieuwe stap bij Omroep Zwart.

'Ik schaamde me aan de lopende band'

Milouska is naar eigen zeggen wel wat reacties gewend als voormalig presentatrice van het Jeugdjournaal en Vroege Vogels, maar nog nooit waren het er zoveel als na haar twee gastlessen bij het Tv-programma Dreamschool. "Ik wou de jongeren iets geven, maar er zelf ook iets uit kunnen halen."

"Ik wilde iets vertellen waar ze wat aan zouden kunnen hebben", zegt de presentatrice. "Ik had ook veel praktische tips kunnen geven, want ik heb net als zij meegemaakt dat je er als jongere alleen voor staat." Milouska heeft namelijk op veertien verschillende scholen gezeten, haar vader verliet het gezin en ze was zestien toen ze op zichzelf ging wonen. "Ik was me bewust van het feit dat ik me schaamde, omdat de dingen bij ons thuis anders gingen dan bij de meeste mensen. Ik schaamde me aan de lopende band, alleen niemand zag het."

Toen Milouska naar de School voor de Journalistiek ging, is ze in therapie gegaan. "Ik wilde leren vrienden maken en daarvoor moest ik van mijn schaamte af. Vanwege die schaamte had ik teveel geheimen en dan kun je geen vrienden maken."

Omroep Zwart

Sinds afgelopen zondagnacht is Milouska tussen drie en zes te horen met haar eigen programma De Nacht is Zwart. "Ik kan heel goed met de nacht. Ik hou van de vroege ochtend en ik hou van de late avond. De nacht leent zich heel goed voor alle onderwerpen waar overdag nog geen tijd voor is. Nu hebben we drie uur lang de tijd om het over ingewikkelde, gênante en gevoelige onderwerpen te hebben."

Nieuw voor Milouska is dat het haar eigen radioprogramma is, dat niet meer in dienst staat van nieuws. Ze kan hierdoor meer van zichzelf laten zien. "Ik dacht dit is mijn éigen programma, ik mag alles doen! Dus voor de eerste uitzending dacht ik, ik bel gewoon mijn eigen moeder."

'Meer mensen leken op Sonja Barend dan op Gerda Havertong’

Herkenning is volgens Milouska een belangrijk gegeven voor Omroep Zwart: "Het gaat niet alleen over kleur, maar bijvoorbeeld ook over leeftijden en religies." Ze wist vanaf het eerste moment dat ze wilde werken voor Omroep Zwart. "Het is tijd. Ik loop al heel lang in Hilversum rond en er was nooit zoveel veranderd. Omroep Zwart kwam midden in de Black Lives Matter beweging, en ik wist gewoon: daar wil ik bij zijn. Ik zie nog steeds maar af en toe iemand van wie ik denk: wij delen dezelfde cultuur, afkomst of geschiedenis."

Milouska Meulens, presentator & schrijver - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie