Cultuur & Media
NTR

Yentl Schieman Yannick van de Velde: beiden helften van een succesvol kleinkunstduo

foto: Yentl Schieman & Yannick van de Velde
  1. Nieuwschevron right
  2. Yentl Schieman Yannick van de Velde: beiden helften van een succesvol kleinkunstduo

Yentl Schieman is onderdeel van cabaretduo Yentl en de Boer. Yannick van de Velde is de helft van Rundfunk. Samen vormen Yentl en Yannick een theater-echtpaar. Terwijl Yannick altijd sceptisch was over een relatie met iemand uit het vak. "Dat je na het werk er thuis ook nog de hele tijd over zou moeten praten, het leek me de hel", vertelt hij in Kunststof.

Yentl Schieman & Yannick van de Velde, cabaretier - Kunststof

Nooit een relatie beginnen met iemand uit het vak

Yannick van de Velde en Yentl Schieman zijn een even waarschijnlijk als onwaarschijnlijk stel. Overeenkomsten te over: beiden helften van een succesvol kleinkunstduo, geschoold aan dezelfde academie, multimediaal begaafd: zowel tv-series, films als theatershows veranderen in goud, dus met de interesses zat het wel goed. Toch moesten er nog wat hobbels genomen worden voordat het daadwerkelijk wat werd.

Hij dacht: nooit een relatie beginnen met iemand uit het vak. Dat je na het werk er thuis ook nog de hele tijd over zou moeten praten, het leek hem de hel. Dat vak zo serieus nemen, dat was toch niks voor hem.

En zij zag hem ook niet direct als een match, ze schelen vier jaar in leeftijd en dat is best veel als de één 26 is, en de ander 30. Hij nog maar net klaar met de Kleinkunst en zij al bezig naam te maken. Na een hoop verwikkelingen, misverstanden en door haar Zeeuwse nuchterheid doodgeslagen appberichtjes, kwam het goed in de foyer van een theater na afloop van een show van Yentl & De Boer die hij in zijn eentje bezocht. Vanaf toen, zes jaar geleden, zijn ze samen. Twee jaar geleden kwam hun kerstkindje Sjuul, geboren op Tweede Kerstdag, 1 minuut na middernacht.

Duopartner of relatie: wie ken je beter?

Hun duopartner, voor Yannick is dat Tom van Calmthout en voor Yentl is dat Christine de Boer, kennen ze op een bepaalde manier beter dan hun geliefde. Yannick heeft Tom volwassen zien worden, hij heeft door Tom zijn droom om door te breken in de VS ingeruild voor de droom om samen een komisch duo te worden. Ook voor Yentl geldt dat zij en Christine samen volwassen zijn geworden. Christine heeft Yentl “uit haar ei zien kruipen” als 19-jarige schuchtere Zeeuwse.

Yentl: “Christine en ik zijn beste vriendinnen, wij bespreken alles met elkaar, wij weten alles van elkaar. Yannick weet niet alles van mij, er zijn nou eenmaal dingen die je niet met je partner bespreekt.” Yannick ziet hierin, al wil hij niet generaliseren, toch wel een verschil tussen een mannenduo en een vrouwenduo. Met Tom spendeert hij hele avonden, maar dan kijken ze gewoon naar voetbal, over gevoelens gaat het dan niet.

Een duo vormen is als een relatie

Een duo met iemand beginnen is goed te vergelijken met het aangaan van een relatie. "Je moet de afspraak maken om een bepaalde tijd te reserveren voor wat je samen doet, op werkgebied, anders werkt niet", zegt Yannick. Dus spraken hij en Tom af om vijf jaar exclusief aan Rundfunk te werken. Ook Yentl en De Boer kiezen altijd voor het duo, als het om werk gaat.

Een duo zijn met een ander is ook kwetsbaar, lever je wel genoeg en zal de ander niet iets anders gaan doen. Voor Yannick schuilt de kwetsbaarheid ook in het maakproces, tegen een ander zeggen dat je een scène hebt bedacht die grappig is, en die scène dan aan de ander vertellen, "dat is zo hartverscheurend kwetsbaar". Het is een dunne lijn tussen een waanzinnige samenwerking met iemand hebben en moeten constateren dat het op is.

De grenzen van humor

Als het gaat over de grenzen van de humor dan liggen die voor Yannick toch iets ruimer dan voor Yentl. Als zij eenmaal weet dat iets kwetsend is of verkeerd valt, dan hoeft het voor haar niet meer. Voor Yannick geldt dat helemaal niet, natuurlijk zijn er onderwerpen waar we als maatschappij anders over zijn gaan denken. Maar hij citeert zijn held, “die eigenlijk ook geen held meer zou mogen zijn”, Louis C.K: "Zeggen dat een onderwerp te ernstig is om grappen over te maken is hetzelfde als zeggen dat een ziekte te erg is om genezen te worden.”

Humor moet juist lucht, leven en perspectief brengen. Je moet over alles grappen kunnen maken als het maar vanuit de juiste intentie komt en met een goed idee erachter.

Ster advertentie
Ster advertentie