Cultuur & Media
EONOS

Boek maakt Van Basten weer boos om de medische fouten bij zijn blessure

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boek maakt Van Basten weer boos om de medische fouten bij zijn blessure

Er was maandagavond geen Ballon d'Or weggelegd voor Virgil van Dijk, de rots in de branding van Liverpool en het Nederlands elftal. En dus blijft Marco van Basten nog even de laatste Nederlandse winnaar van de prijs voor de beste voetballer ter wereld. De oud-spits van Ajax, AC Milan en Oranje won de Gouden Bal in 1992 zelfs voor de derde keer.

Terwijl Van Dijk in Parijs zag hoe Lionel Messi zijn verzameling vergulde ballen uitbreidde tot zes exemplaren, was Van Basten het middelpunt in het Internationaal Theater in Amsterdam. Daar werd zijn - door Edwin Schoon geschreven - autobiografie Basta officieel gepresenteerd.

Vele gasten van binnen en buiten de voetballerij waren van de partij op de feestelijke avond. Onder hen Robin van Persie, die Van Basten drie jaar als bondscoach heeft meegemaakt. "Dat was voor mijzelf een heel cruciale fase."

Dankbaar

"Ik was nog jong en zoekende. In dat proces heeft hij mij meegenomen en mij heel veel dingen geleerd. Over hoe je beter kunt worden, hoe je per wedstrijd een betere versie van jezelf kunt worden. Daar heb ik heel veel aan gehad en daar ben ik hem erg dankbaar voor."

Van Persie, die vorig seizoen bij Feyenoord zijn laatste seizoen als profvoetballer beleefde, kijkt wel uit naar het boek. "Het is wel een beetje een rage om een boek te maken over jezelf, hè. Maar als er iemand is die dat mag doen, is dat Marco wel. Omdat hij honderd procent eerlijk is en altijd zichzelf. En dat is hij ook in dat boek, denk ik. Ik ben benieuwd hoe hij alles ziet."

De topscorer van Oranje zal niet bedrogen uitkomen. De drijfveer voor Van Basten om met een boek op de proppen te komen is helder. "Er is in het verleden veel over mij geschreven", vertelt de hoofdpersoon. "Maar ik heb daar zelf nooit aan meegewerkt. Toen iemand begon over een boek, ben ik daarover gaan denken. En uiteindelijk vond ik dat wel interessant."

"Ik heb een hoop dingen in mijn leven meegemaakt. Het zijn heel diverse verhalen. En ik kon het zelf vertellen ook en dus ook zelf uitleggen hoe ik het had meegemaakt en gevoeld. Dat leek mij wel leuk. En dat wás het ook, omdat je heel veel dingen weer opnieuw beleeft."

Openhartig

Wat Van Persie al vermoedde, klopt: de inmiddels 55-jarige Van Basten heeft er niet de minste moeite mee om openhartig te zijn. "Nee, dat vind ik niet moeilijk. Ik ben over het algemeen eerlijk en open. Dat kan soms hard zijn voor de tegenpartij, maar ook naar mijzelf toe. Maar dat vind ik niet zo'n probleem."

"Ik heb moeilijke momenten gehad, maar ik heb natuurlijk een geweldig leven gehad en een heel mooie carrière. Ik ben profvoetballer geworden, wat voor de meeste kinderen een droom is. Daarbij heb ik ook wel dingen meegemaakt die hard zijn of vervelend zijn. Maar dat hoort ook bij het leven."

Ster advertentie
Ster advertentie