Cultuur & Media
NOS

Jaap van Zweden aan de slag in Zuid-Korea: 'Bijzonder voorrecht om daar te mogen musiceren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap van Zweden aan de slag in Zuid-Korea: 'Bijzonder voorrecht om daar te mogen musiceren'

De Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden maakt een transfer naar het Seoul Philharmonic Orchestra in Zuid-Korea. Wat betekent zijn overstap? Dirigent Jurjen Hempel was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Vanaf 2024 begint de 61-jarige Van Zweden zijn nieuwe positie in Aziƫ. Hij werkt tot die tijd nog bij het New York Philharmonic en het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

'Meer dan met je handen zwaaien'

"Samen muziek maken is meer dan alleen met je handen zwaaien en dan gaan mensen heel mooi spelen", zegt Hempel. "Het is een heel delicaat proces. Als je bij een orkest komt en het klikt, dan voel je je thuis. Dat is denk ik Jaap overkomen. Hij heeft prestige en ik denk dat hij de kans ziet om dat in Seoul voort te zetten."

"In Seoul hebben ze een prachtige zaal. Het is een bijzonder voorrecht om daar week in week uit te mogen musiceren", aldus Hempel. "Er spelen topmusici, ze komen uit de hele wereld daar naartoe. Het schijnt ook een ongelofelijk opwindende stad te zijn."

Ambitieus

Op zijn negentiende werd Van Zweden al concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Twintig jaar later, in 1995, begon hij met dirigeren. Inmiddels heeft hij al verschillende grote orkesten in binnen- en buitenland op zijn cv staan.

"Seoul is een van de drie beste orkesten van het Verre Oosten, samen met het Hongkong en NHK in Tokyo", zegt Van Zweden tegen de Volkskrant. "Ze zijn ontzettend ambitieus, ze willen het beste worden. Ik heb veel mensen gesproken, ook in de regering, en die wilden allemaal graag dat ik zou komen."

oog dirigent

Ster advertentie
Ster advertentie