Cultuur & Media

‘Het levenloze lichaampje verstopt ze in een kast’

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het levenloze lichaampje verstopt ze in een kast’

[AVROTROS] Britt is 39 weken zwanger wanneer de bevalling begint. Ze is op dat moment alleen thuis en raakt volledig in paniek. De weeën zijn heftig, ze heeft veel pijn. Als het meisje is geboren en begint te huilen drukt Britt in paniek een kussen tegen het gezichtje. Met desastreuze gevolgen: het meisje overlijdt. Het levenloze lichaampje verstopt Britt in een kast.

Dit is het schokkende en verdrietige verhaal van Britt, uit de reeks Vertrouwelijke Stukken van het programma Misdaad Radio. Elke vroege donderdag van deze maand is Misdaad Radio te horen bij De Dagwacht. In deze reeks horen we vier verhalen van vrouwen die vreselijke misdaden begingen. Ze zijn geschreven door forensisch-psycholoog en onderzoeker Vivienne de Vogel, auteur van Geweld door vrouwen. Zij onderzocht de vrouwen nadat ze waren veroordeeld tot TBS.

De Dagwacht geeft je met de serie inzicht in wat deze vrouwen tot hun daden dreef. Waar in de media vaak enkel het globale verhaal naar buiten wordt gebracht, duiken we hier dieper in de achtergronden en de levens van de vrouwen. In het eerste deel aandacht voor Britt.

Totaal sociaal isolement

Britt is een stil en verlegen meisje, dat op school maar moeilijk meekomt. Ze wordt gepest en is vaak alleen en teruggetrokken. Dit in tegenstelling tot haar broer en zus. Op haar 24ste leert ze haar vriend kennen, een introverte man. Ze is door haar volle postuur zo onzeker over haar lichaam dat ze bang is dat hij haar lelijk en niet goed genoeg vindt.

Wanneer ze onverwacht zwanger raakt, durft ze dit niet tegen haar vriend te vertellen. Ze is bang dat hij boos wordt omdat ze onzorgvuldig is geweest met de anticonceptie. Ook haar familie vertelt ze niks. Haar hele zwangerschap weet ze haar dikker wordende buik verborgen te houden. Ze neemt ontslag van haar werk als verzorgster in een bejaardenhuis en komt thuis in een steeds groter isolement terecht. Ze vervreemdt als het ware van de buitenwereld.

Kinderdoding

Kinderdoding is een van de schokkendste delicten die vrouwen kunnen plegen. In de maatschappij wordt dit vaak sterk veroordeeld en roept het veel emoties op. Over het algemeen zijn de vrouwen nauwelijks crimineel of gewelddadig naar anderen dan hun eigen kind of zichzelf. Ze hebben vooral hulp nodig. Het verlies van hun kind(eren) en de wetenschap dat zij dit zelf hebben veroorzaakt, is meestal onnoemelijk zwaar. De kans op herhaling is meestal niet groot.
(Bron: Geweld door vrouwen - Vivienne de Vogel)

Hoe de zwangerschap dramatisch eindigde

De bevalling, die ze na 39 weken in haar eentje doormaakt, eindigt dramatisch. Haar dochtertje overlijdt wanneer Britt in blinde paniek een kussen tegen het gezichtje drukt. Ze verstopt het lichaampje in een kast en weet het daar enkele weken verborgen te houden voor haar vriend. De geur van ontbinding verbloemt ze door gebruik van luchtverfrissers. Wanneer haar vriend uiteindelijk toch het lichaampje vindt belt hij de politie.

Britt breekt en bekent direct wat ze heeft gedaan. Ze wordt uitgebreid psychologisch onderzocht en sterk verminderd toerekeningsvatbaar voor het delict bevonden. Zes maanden gevangenisstraf en TBS krijgt ze opgelegd. Drie jaar later pleegt ze zelfmoord.

Wat gebeurde er in de jaren ertussen? Hoe ging Britt om met het slopende schuldgevoel? En hoe valt te verklaren wat zij haar dochter aandeed? In De wanhoopsdaad van een jonge moeder hoor je het hele verhaal van Britt. Een intriest verhaal over verdriet, angst en eenzaamheid.

Vertrouwelijke Stukken - Britt

Begrippen

Neonaticide: het doden van een pasgeboren kind (binnen 24 uur na de geboorte). De pleger is relatief vaak een jonge moeder die nog op school zit, die geen stabiele relatie heeft, of die nog niet onafhankelijk is of voldoende financiële middelen heeft om een kind op te voeden. De zwangerschap was doorgaans ongepland en ongewenst en de moeder heeft geprobeerd de zwangerschap voor haar omgeving te verbergen.

Infanticide: het doden van een kind ouder dan 24 uur en jonger dan een jaar. Het wordt meestal door de moeder gepleegd en komt relatief vaak voort vanuit een ernstige postnatale depressie. De moeder is dan meestal suïcidaal en vindt het leven niet meer de moeite waard.

Filicide: het doden van een kind tussen een en achttien jaar. Dit vergrijp wordt door zowel vaders als moeders gepleegd. Vaak hebben de plegers veel stress en weinig sociale steun gehad in hun leven. Ook zijn ze vaak als kind mishandeld.
(Bron: Geweld door vrouwen - Vivienne de Vogel)

Lees ook:

Deel II van Vertrouwelijke Stukken: Hoe een verwaarloosd meisje uitgroeit tot een psychopate

Ster advertentie
Ster advertentie