Cultuur & Media
NOS

Violiste Liza Ferschtman speelde voor volle Wigmore Hall in Londen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Violiste Liza Ferschtman speelde voor volle Wigmore Hall in Londen

Twee avonden mocht ze in een volle Wigmore Hall in Londen staan: violiste Liza Ferschatman. Beide keren met een vol programma aan de hand van Bach. De recensies waren bijzonder lovend. "Aan het eind werd het zo warm ontvangen - dat voel je echt. Dat heeft me ook ontroerd", vertelt ze in Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met de violiste

Ze heeft een bijzondere viool. Of nou ja... Hebben? "Het is een soort utopisch gegeven geworden om deze instrumenten te kunnen betalen." Het is namelijk een exemplaar uit 1742. "Het contract loopt door als ik maar blijf spelen." De meerwaarde van de oude viool ziet ze wel. "Zo kan je in de buurt komen van hoe het misschien eventueel in die tijd geklonken heeft."

Punt op de horizon

Als violist heb je een bijzondere band met je publiek, vertelt ze. "Een pianist wendt zich als het ware af van het publiek. Maar als violist sta je er recht voor. Je bent heel erg op elkaar aangewezen."

Ze werkte lang naar naar de twee concerten toe. "Het is iets waar ik heel lang naartoe heb gewerkt. Het stond heel lang in mijn agenda. De Wigmore Hall plant heel ver vooruit omdat ze een populaire zaal zijn... Dan heb je altijd dat punt op de horizon."

Himalaya

Nu het erop zit, kijkt ze er positief op terug. En ze is daarin niet de enige, ook de recensies waren vol lof. Een recensent noemde haar optreden zelfs de 'Himalaya' van het vioolspel.

Zelf is ze daar niet enorm van onder de indruk. "Qua gebergte is de Himalaya natuurlijk het hoogste wat er is. Maar dit is Bach. En daar kan je steeds hoger. Ik moet kennelijk nog een top gaan zoeken, want dat houdt nooit op."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie