Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe zou Thomas' leven zijn, als hij geboren was als Anna?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zou Thomas' leven zijn, als hij geboren was als Anna?

Wat betekent mannelijkheid in 2020? Op deze vraag wil de essaybundel Sfinx antwoord geven met dertien essays over de man. Thomas Heerma van Voss vraagt zich af hoe zijn leven eruit zou zien als hij bijna dertig jaar geleden ter wereld was gekomen als Anna.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is minder groot dan we denken, zowel in de neurologie als de ontwikkeling van jongens en meisjes. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de meeste verschillen worden gecreëerd door opvoeding, maatschappij en cultuur.

Anna & ik

In zijn essay Anna & Ik vraagt Heerma van Voss zich af of hij een ander leven had gehad als hij als meisje geboren zou zijn. Hadden zijn ouders hem anders benaderd en opgevoed? "Het antwoord lijkt me sowieso ja, maar het is natuurlijk moeilijk te zeggen tot welke wezenlijke verschillen dat heeft geleid."

In het speelgoed dat hij kreeg en de muziek die hij wel of niet mocht luisteren, merkt hij terugkijkend dat hij als jongen werd opgevoed. Dat was heel anders dan de meiden uit zijn klas of vrouwelijke leeftijdgenootjes.

Hiphop

"Zeker hiphop was in de jaren negentig heel belangrijk voor mijn vorming", vertelt Heerma van Voss. "Pas later toen ik de teksten ging luisteren die ik als twaalfjarige meezong, ging ik me afvragen in hoeverre ze hebben bijgedragen aan hoe ik naar vrouwen én mezelf kijk."

Het beeld van rappende mannen met schaars geklede vrouwen, is een beeld dat hij dag en nacht zag op televisie. "Hoe seksistisch wil je het hebben?"

Quote

Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt

Simone de Beauvoir

De man als norm

"Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt", luidt de wereldberoemde uitspraak van Simone de Beauvoir. De Beauvoir werpt op dat de man als norm wordt genomen en dat vrouwen daar een afgeleide van zijn.

Maartje Laterveer, auteur en samensteller van de essaybundel, vraagt zich af wat deze norm doet met de man. "Ze moeten stoer zijn, dominant, een leider, vrouwen veroveren en omgaan met de privilegies die ze worden toegekend. Als dát de norm is, dan lijkt me die loodzwaar."

Van Heerema Voss heeft vooral genoten van zijn opvoeding en de hiphop. Toch kan hij ook beamen dat een deel van deze mannelijke norm hem heeft gevormd. "Ik heb vaak het idee dat ik als man tekort kom als ik me niet heel stoer en opgepompt gedraag."

De essaybundel Sfinx, dertien essays over de man is vanaf februari 2020 verkrijgbaar.

Ster advertentie
Ster advertentie