Cultuur & Media
AVROTROS

'Rijke Chinezen creëren bubbel op kunstmarkt'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rijke Chinezen creëren bubbel op kunstmarkt'

Moderne kunst gaat door het dak. De prijs van met name hedendaagse kunst is in een paar jaar tijd soms wel met 10.000 procent gestegen. Wordt er niet teveel betaald voor de kunst en is er sprake van een kunstbubbel? Die vraag stelt Sander Schimmelpenninck aan Johan Bosch van Rosenthal, kunstkenner en eigenaar van ArtConsult.

"De kunstmarkt is nog niet echt een bubbel maar hij is wel sterk oververhit", zegt Bosch van Rosenthal. "Maar zolang er nieuw geld in de markt komt, we zien nu bijvoorbeeld veel nieuw geld uit China, dan is er ruimte voor dit soort enorme prijsontwikkelingen."

"Er zijn heel veel mensen die, zeker bij een lage rente, hun geld ergens anders in onder willen brengen en in dit geval is het vaak kunst. In China zie je heel veel nieuw geld. Veel mensen zijn ook op zoek naar status. Ze openen een museum met hun naam erboven en dat moet dan gevuld worden met mooie dingen", dat drijft de prijs wel op.

Overigens hoor je in de pers alleen maar de successen, benadrukt Bosch van Rosenthal. "De pers smult van werken die voor vele miljoenen op veilingen verkocht worden. De werken die tegenvallen, daar hoor je vaak niks over." De hype vertekent hier ook een beetje het beeld.

Rijke Chinezen creëren bubbel op kunstmarkt

Ster advertentie
Ster advertentie