Cultuur & Media
MAX

Vakantietip: De brief voor de koning lezen en kijken

foto: Uitgeverij Leopoldfoto: Uitgeverij Leopold
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantietip: De brief voor de koning lezen en kijken

Met De brief voor de koning schreef Tonke Dragt in 1962 het beste Nederlandse kinderboek aller tijden. Dat vinden ook nog steeds heel veel lezers. Afgelopen week werd bekend dat Netflix een serie zal maken naar het populaire boek. De opnames zullen de tweede helft van dit jaar in Nieuw-Zeeland van start gaan. In Nieuwsweekend legde recensent Jeroen Vullings uit waarom we in afwachting van de nieuwe Netflix-verfilming deze zomer vooral allemaal het boek moeten gaan (her)lezen.

Door de aangekondigde Netflix-verfilming zal De brief voor de koning ongetwijfeld weer een nieuw lezerspubliek krijgen. Vullings las het boek op tienjarige leeftijd en naar aanleiding van de aangekondigde Netflix-serie las hij het opnieuw. "Ik dacht: het is goed om er een keer met verse ogen naar te kijken. Nou het was bepaald geen straf om dat boek uit te lezen!"

Tiuri is een echte held

Hoofdpersoon Tiuri heeft twee eigenschappen die hem volgens de definitie van schrijver Willem Frederik Hermans tot een held maken: hij heeft een goed hart en hij is eigengereid. Dat is dus precies waarom hij in de nacht voordat hij de ridderslag zal ontvangen tóch de poort opent omdat hij iemand om hulp hoort roepen. Wat volgt is een spannende middeleeuwse queeste waarin Tiuri het koninkrijk redt en doorlopend moet kiezen tussen goed en kwaad.

Tonke Dragt kon geen orde houden

Als je het boek nu leest, dan valt volgens Vullings op dat het heel erg op de actie is geschreven. De oorzaak daarvoor moeten we volgens hem zoeken in het feit dat Tonke Dragt een tekenlerares was die moeite had met orde houden. "Ze werkte altijd op tijdelijke baantjes en de eerste vijf minuten had ze bij het uitdelen van de materialen ordeproblemen. Voordat er met ecoline gegooid kon worden, ging ze heel snel een verhaal vertellen en bracht ze er een cliffhanger in. Dan zei ze 'Als het rustig is geweest, dan kunnen we aan het einde van het uur verder gaan'."

Het verhaal dat uiteindelijk De brief voor de koning zou worden liep een beetje uit de hand. "Ze breidde dat uit en uit en het werd over de weken heen gesmeerd. Uiteindelijk ging het een eigen leven leiden en werd het een boek."

Onze eigen Hunger Games

Hoewel het boek al in 1962 is verschenen, is De brief voor de koning volgens Vullings nog steeds heel erg een boek van nu. "Het lijkt heel erg op die Hunger Games-achtige boeken. Het zijn jongeren die op zichzelf moeten vertrouwen en die dan vriendschappen sluiten met leeftijdgenoten om hun doel te bereiken."

Quote

Wat ik leuk vind is dat er een enorm pleidooi uitspreekt voor onaangepastheid

Recensent Jeroen Vullings

De geest van de jaren ’60

Ook ademt het boek volgens Vullings nog steeds de geest van de jaren '60. "Wat ik leuk vind is dat er een enorm pleidooi uit spreekt voor onaangepastheid." Dat het boek nog steeds zo levend is komt volgens hem dan ook doordat er veel "verse, onconventionele elementen in zitten." Lekker lezen dus deze zomer. En anders de speelfilm van De brief voor de koning uit 2008 kijken via Zapp.nl.

Meer over De brief voor de koning

De brief voor de koning verscheen in 1962. In 2004 won het boek van Tonke Dragt de Griffel der Griffels voor het beste kinderboek aller tijden. In 2008 werd het boek verfilmd door Pieter Verhoef. De brief voor de koning is het eerste Nederlandse boek dat wordt verfilmd als een Netflix Original Serie. Dit najaar beginnen de opnames, die grotendeels zullen plaatsvinden in Nieuw-Zeeland.

Ster advertentie
Ster advertentie