Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het woord van de week: snollebollisering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het woord van de week: snollebollisering

De ‘woordbewaarder’ en directeur van De Dikke van Dale Ton den Boon kwam in De Taalstaat zoals gebruikelijk met het woord van de week. Hij koos niet voor een corona-gerelateerd woord, maar voor het woord 'snollebollisering'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Den Boon: "Het woord was donderdag te horen in het tv-programma Op 1 en ik zag dat het op Twitter was overgenomen." Het verwijst naar het verschijnsel waar een persoon of partij zowel linkse als rechtse denkbeelden heeft en nu eens de nadruk op de linkse en dan weer de nadruk op de rechtse ideeën legt.

De Snollebollekes

Den Boon: "Het is afkomstig van de feestband De Snollebollekes, die populair zijn geworden met het zingen van een lied, waarbij het publiek van links naar rechts beweegt."

Tijdsgeest

Volgens Den Boon is het een interessant woord, omdat het goed de hedendaagse tijd weergeeft. "Mensen shoppen qua standpunten bij links en rechts." Bijvoorbeeld op cultuurgebied links, op economisch gebied rechts.

Den Boon denkt dat 'snollebollerisering' of 'snollebollekerisering' (beide varianten komen voor) best een woord zou kunnen worden. Vorige jaar las de Van Dale-directeur op Twitter ook al eens de term 'snollebollekespolitiek'. "Het leeft echt."

Ster advertentie
Ster advertentie