Naar homepage
Cultuur & Media

Film over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 'De Oost' in première

foto: Amazonfoto: Amazon
  1. Nieuwschevron right
  2. Film over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 'De Oost' in première

De Oost gaat vandaag in première, maar al ver voor vandaag was er kritiek. Regie-assistente Jazzy Taihuttu snapt het wel, vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik begrijp dat het spannend is dat deze film uitkomt. Het ligt heel gevoelig."

De film gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949. Militairen uit Nederland vochten tijdens die oorlog samen met militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (het KNIL) tegen de Indonesische republikeinse strijders. Ook Taihuttu's overgrootvader vocht mee, aan de zijde van het KNIL. "Wat er precies allemaal gebeurde, is vaak niet verteld." Haar overgrootvader kwam om in het laatste jaar van de strijd.

"Wij zijn van Molukse afkomst, maar ik wist over deze specifieke tijd eigenlijk heel weinig. Ook op school heb ik het niet gehad. Toen ik ging studeren ben ik me erin gaan verdiepen. Dat was dezelfde tijd dat mijn broer aan de film begon."

Diepere laag

Haar broer Jim is de regisseur van De Oost. Zelf was Jazzy Taihuttu naast regie-assistente ook bezig met het ontwikkelen van een lespakket rondom de film. "De film vertelt twee uur en daarin kan je maar een x aantal dingen vertelen. In het lesmateriaal en de bijbehorende website proberen we meer context te geven."

Dat gaat aan de hand van personages uit de film. "Dat zijn karakters waarvan we de verhalen aantikken in de film, maar er niet diep op in gaan. Zoals de Javaanse Gaita. Met die karakters ga je door de tijd heen en kom je terecht bij interviews en archiefmateriaal."

Volgens Taihuttu is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de periode van de onafhankelijkheidsoorlog. "Deze fil mis een fictiefilm, maar wel gebaseerd op historische gebeurtenissen. De executies (in de film) zijn absoluut gebeurd, maar zijn ook zeker niet het enige heftige wat daar gebeurd is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie