Cultuur & Media
AVROTROS

'Het Duel' wint Nico Scheepmaker Beker 2022

foto: Ambo|Anthos Uitgeversfoto: Ambo|Anthos Uitgevers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Duel' wint Nico Scheepmaker Beker 2022

De Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek gaat dit jaar naar Het Duel van Wiep Idzenga. Dat heeft juryvoorzitter Rivkah op het Veld bekend gemaakt in Humberto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Duel gaat over de strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2020. De jury schrijft in haar rapport: "In Het Duel schetst Idzenga op ingenieuze wijze zowel een memorabele momentopname als de complete, gelijklopende biografieën van twee coureurs die het wielrennen in Nederland en België hopelijk nog jaren zoveel kleur zullen geven als in deze bloedspannende race."

Nooit meer rustig toekijken

"Wie Het Duel heeft gelezen, zal nooit meer rustig op de bank toekijken bij een wedstrijd waar zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert op de startlijst staan", besluit de jury.

Idzenga reageert verheugd op het winnen van de vakprijs: "Ik word er een beetje emotioneel van!"

De Ronde

"Deze twee mannen knokken al sinds de jeugd tegen elkaar, en in de Ronde van Vlaanderen kwamen ze tegen elkaar in de wedstrijd die ze allebei willen winnen. Dat is een perfecte rode draad voor een boek", legt Idzenga uit.

Naast het boek van Idzenga waren nog vier andere boeken genomineerd: Menzo - Het gevecht onder de lat van Mike van Damme, Op zoek naar Maradonna van Sjoerd Mossou, Doorspelen van Michel Doodeman en Smeekens van Jan Smeekens & Jeroen Kleijne.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie