Cultuur & Media
BNNVARA

Operazangers helpen bij herstel COVID-patiënten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Operazangers helpen bij herstel COVID-patiënten

Operazangers van de English National Opera hebben een programma ontwikkeld om coronapatiënten bij hun herstel te helpen. Dat is helemaal geen gek idee, zegt stemcoach en voormalig operazangeres Elizabeth Ebbink in De Nieuws BV.

"Ik denk dat die COVID-patiënten benauwd zijn. Dat is natuurlijk doodeng", zegt Ebbink. De voormalig operazangeres doet voor wat het betekent voor jouw ademhaling en laat zien dat die hoog in de borst gaat zitten. "En die ademhaling gaat steeds verder omhoog."

Alleen al denken aan zulke hoge ademhaling, zorgt gelijk voor een 'honger' naar meer lucht, vertelt Ebbink. Het is belangrijk voor deze mensen om de ademhaling van boven in de longen juist naar onderin de longen te verplaatsen, legt ze uit. "Dat is waar je ademhalingsoefeningen voor kunt doen."

Zingen zonder microfoon

Als operazangeres is een goede ademhaling essentieel. "Want als je opera zingt, dan moet je vooral heel hard kunnen zingen", zegt Ebbink. Operazangeressen hebben hebt geen microfoon en moeten wel over 60 man orkest en 1000 personen in het publiek heen blazen. Ebbink legt uit dat 'hard' vaak wordt geassocieerd met spierkracht, wat ook een verkrampte indruk maakt wanneer de voormalig operazangeres het voordoet.

Ebbink: "Maar wat je wilt produceren is trilling. En trilling is zacht. Trilling moet los zijn. Dus hoe losser je bent, hoe meer gedeeltes mee kunnen trillen. Operazangers zijn expert op dat gebied van zacht en ontspannen."

Fysiek en mentaal

Naast het fysieke aspect dat bij een juiste ademhaling komt kijken, is de mentale kant even essentieel in het behouden van de juiste losheid. Volgens Ebbink hebben het fysieke en mentale effect op elkaar: als je heel hoog gaat ademen voel je je immers al gauw opgejaagd. Juist door ademhalingsoefeningen kan het opgejaagde gevoel ook verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De belangrijkste tip is volgens Ebbink: adem uit. "Als je luchthonger hebt wil je in, in, in. En het punt is, als de lucht er niet uitgaat dan blijft het maar zitten en dan zit alles vast en dicht. En dan kom je nooit in de ontspannen modus. En als je dan die ademhaling lager hebt, dat helpt bij zingen. Want zingen is een lange uitademhaling waarbij je niet inademt. En dat gaat vanzelf want je bent dan bezig met het zingen. Dus kan tijdens het zingen die lucht naar beneden en kun je in die ontspanning komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slaapliedjes met COVID-patiënten

De English National Opera zingt daarom met COVID-patiënten slaapliedjes. "Wat je natuurlijk wilt is die paniek en ellende doorbreken. Dus als je een slaapliedje zingt, dat herinner jij je van hoe het voor jou gezongen is, of hoe jij het voor kinderen gezongen hebt of hoe je het voor jouw huisdier zingt bijvoorbeeld."

"Wat ik mensen altijd zeg is, niet blaffen maar loeien", zegt Ebbink. "Veel mensen vergissen zich, die denken dat ze veel lucht moeten hebben en dat ze kracht moeten zetten, maar dan gaat alles vastzitten. Je moet loeien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Operazangers helpen bij het herstel van long Covid-patiënten

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie