Cultuur & Media
VPRO

Rutger Bregmans advies aan de Zuidas: 'Stop zo snel mogelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutger Bregmans advies aan de Zuidas: 'Stop zo snel mogelijk'

Schrijver en historicus Rutger Bregman moedigt met zijn nieuwe boek Morele ambitie de lezer aan om zich in hun carrière te wijden aan het oplossen van wereldproblemen, zo vertelt hij bij Nooit Meer Slapen. Hij haalt uit naar veelverdieners die niet bijdragen aan een wereld vol problemen. "Je hebt mensen die niets toevoegen maar wel veel verdienen, een middelvinger naar de maatschappij."

Betekenisvol

"De helft van de wereldbevolking leeft maar van zeven dollar per dag, maar je ziet ze niet, dus het komt minder binnen en is ook makkelijker om te negeren." Vertelt Bregman. Volgens de schrijver hebben we allemaal een intrinsiek moreel kompas, zo blijkt uit zijn eerdere werk De Meeste Mensen Deugen. "Jij wilt als mens de wereld een betere plek maken, zo simpel is het." In zijn nieuwe boek zegt Bregman dus; doe dat dan ook. Specifiek haalt hij uit naar ambitieuze mensen die geen moraliteit najagen. "Als je toch al ambitieus bent en je bent een advocaat of consultant en je doet werk waar je niet in gelooft", vraagt Bregman zich af, "zou je die tijd niet beter kunnen besteden aan iets belangrijks?" "Op die manier bouw je toch aan iets meer betekenisvols?”

Volgens Bregman zorgt het najagen van morele ambitie voor zingeving en is het dé kans om iets terug te doen voor de samenleving. "Dit boek is een uitdaging om te beseffen hoe kostbaar je tijd is en hoe betekenisvol je bijdrage kan zijn", vertelt hij. Vooral met de onzekerheid van de toekomst, is het nu belangrijk om impact te maken. “Wij zitten in een raket die nog maar kort geleden is gelanceerd, en of die gaat de melkweg in of die gaat binnenkort crashen.”

Quote

Mijn advies voor mensen in de torens van de Zuidas is, zo snel mogelijk stoppen als je dat gevoel hebt.

Rutger Bregman

School van Morele Ambitie

Bregman lanceert de School van Morele Ambitie, met praatgroepen en fellowships, om mensen te helpen overstappen naar moreel bewuste carrières. Hij benadrukt: "Mensen zeggen gewoon hun baan op en gaan op zoek naar iets anders, en gaan werken bij een 'moreel' bedrijf of beginnen zelf een onderneming." "Het kan van alles zijn."

Hij erkent dat deze overstap niet gemakkelijk is en dat het tijd vergt: "Je moet wel weten dat het lang kan duren, je moet er de tijd voor nemen." Bregman wijst erop dat de mogelijkheden voor iedereen verschillen: "Als jongere heb je de luxe dat je nog niet in die gouden kooi zit." "Maar mijn advies voor mensen in de torens van de Zuidas is, zo snel mogelijk stoppen als je dat gevoel hebt."

Rutger Bregman (schrijver en historicus) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie