Cultuur & Media

Aan de dood ontsnappen: wat doet dat met je?

foto: stinejensen.nlfoto: stinejensen.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan de dood ontsnappen: wat doet dat met je?

[AVROTROS] Stine Jensen is er nog. En dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De Deens-Nederlandse filosofe werd vorig jaar op de fiets - met haar dochtertje achterop - aangereden door een auto en de lucht in geslingerd. Een ernstig ongeluk dat ze op een haar na overleefde. In Kunststof vertelde ze openhartig over het ongeluk dat haar leven veranderde, en resulteerde in haar nieuwe tv-serie Dus ik ben… er nog.

Quote

Je moet verdriet voelen om tot echte antwoorden te komen

Stine Jensen

Ternauwernood aan de dood ontsnappen. Voor filosofe en programmamaker Jensen was dit de aanleiding voor haar nieuwe tv-serie Dus ik ben... er nog, waarin spijt, keuzeangsten en de daaraan gekoppelde vragen aan bod komen. Ze probeert hierin antwoord te vinden op de grote levensvragen die tijdens een lange periode van herstel door haar hoofd spookten. Het was op z'n zachtst gezegd een roerig jaar voor Jensen. Maar gelukkig niet alleen in negatieve zin. Haar deelname aan Wie is de Mol? was hier zonder twijfel ook debet aan.

'Ja, ik wil!'

Jensen hoefde niet lang na te denken over de vraag 'wil je meedoen aan Wie is de Mol?': "Ik heb geen moment getwijfeld. Het is mijn favoriete programma, maar ook dat van mijn dochter. Normaal gesproken denk ik lang over dingen na, maar in dit geval niet.

Ik ben wel blij met mijn tweelingzus. Zij is voor dit programma mijn vertrouwenspersoon; met haar mag ik wel dingen delen." En zo'n vertrouwenspersoon is een must voor deelnemers van Wie is de Mol?. Want verder mag niemand iets te weten komen over hun deelname aan het programma. Hoe fantastisch het ook was.

Quote

Ik had niet eerder zo doorvoeld dat het totale en grillige willekeur is of je er morgen nog bent of niet

Stine Jensen

'Het is totaal willekeurig of je er morgen nog bent'

Maar aan die waanzinnige Wie is de Mol? ervaring ging een moeilijke periode vooraf. Een jaar geleden zag haar leven er heel anders uit. Na het heftige verkeersongeluk, dat haar bijna het leven had gekost, volgde een lange periode van herstel en revalidatie. Een periode waarin ze met veel vragen zat: "Na het ongeluk had ik echt existentiële vragen. Ik zou voor de HUMAN een serie over angsten maken, maar het ongeluk en de vragen die dat opriep, beheersten op dat moment mijn leven. Vragen als 'wat voor leven leid ik?', 'welke keuzes heb ik gemaakt?' en ‘waar heb ik spijt van?’. Ik had niet eerder zo doorvoeld dat het totale en grillige willekeur is of je er morgen nog bent of niet. Daar moest deze serie dan ook over gaan."

Hoe zorg je dat meer bewust gaat leven?

Jensen gaat in haar tv-serie Dus ik ben... er nog op zoek naar het antwoord op deze vraag. De vierdelige HUMAN serie startte op zondag 3 december. De tweede aflevering, van zondag 10 december, gaat over spijt. Jensen: "Van mijn scheiding heb ik het meeste spijt. Maar in onze cultuur hebben we bijna geen tijd voor spijt. Ik ben in Portugal geweest, waar ze spijt en rouw juist vieren en de vrije ruimte geven. Dat was zo bijzonder. Je moet verdriet voelen en doorleven om tot echte antwoorden te kunnen komen."

De vierdelige serie Dus ik ben… er nog is iedere zondagmiddag rond 16.10 uur te zien bij HUMAN op NPO 2.

Het interview met Stine Jensen kun je terugluisteren bij Kunststof.

Ster advertentie
Ster advertentie