Cultuur & Media
KRO-NCRV

'De aarde is te goed': protestlied opent nieuw album Boudewijn de Groot

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De aarde is te goed': protestlied opent nieuw album Boudewijn de Groot

Ooit zong hij: Welterusten, meneer de president, over de oorlog in Vietnam. Op zijn veertiende album zette Boudewijn de Groot (78) opnieuw een protestnummer. 'De aarde is heel lief en zoet, terwijl de mens zich mateloos uitleeft.' Hij vertelt erover bij De Taalstaat.

'De Aarde is de zachtheid zelf. Ze heeft geen weet van politiek en religieus gerommel. De aarde is heel lief en zoet, terwijl de mens zich mateloos uitleeft. Geen eerbied en respect heeft. De aarde is te goed.'

Al bij de eerste woorden op zijn album word je verteld over de wereld waarin we leven. En klinkt protest tegen de manier waarop we met de aarde omgaan. Op eenzelfde manier waarop De Groot zich ooit verzette tegen de Vietnamoorlog. In zijn nummer sprak hij de verantwoordelijke, Amerikaanse president Johnson aan. Een nummer dat bij menigeen uit die tijd in het geheugen gegrift staat. Heeft hij het idee dat een protestnummer bijdraagt aan bewustwording?

Almelo

Het nummer is gedraaid in de gemeenteraad van Almelo, vertelt De Groot. Bij een debat over klimaat en duurzaamheid. Maar zijn bijdrage is bescheiden, benadrukt hij. "Het draagt bij aan een discussie, maar niet tot een oplossing. En die discussie is onderdeel van een groter geheel. En dat grote geheel moet er uiteindelijk voor zorgen dat er wel een omslag komt."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie