Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Allee mannekes!' Dit is de taal van Tom Waes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Allee mannekes!' Dit is de taal van Tom Waes

Al 20 jaar is acteur en presentator Tom Waes een veel gezien gezicht op de televisie. Zondag begon bovendien een nieuwe reeks van Reizen Waes op NPO3. Reden voor taalwetenschapper René Appel om het taalgebruik van de Vlaming onder de loep te nemen in De Taalstaat.

Tussentaal

Waes spreekt volgens Appel de zogenaamde tussentaal. Met tussentaal wordt in Vlaanderen de gesproken, informele Nederlandse spreektaal bedoeld die niet echt dialect is, maar ook niet echt de Belgisch-Nederlandse vorm van het Standaardnederlands is.

Deze tussentaal heeft een aantal kenmerken en die vindt je veel terug in het taalgebruik van Waes, ontdekte Appel. In de laatste aflevering van Reizen Waes spreekt de presentator over 'recycleerders' als hij het over vuilnismannen heeft.

Ook spreekt hij sommige woorden anders uit, zoals 'recorD' en ‘hersenscan’ (waarbij hij het woord scan niet op zijn engels, maar Nederlands uitspreekt).

Goe

Ook spreekt Waes vaak de laatste letters van woorden niet uit. Iets wat volgens Appel terugkomt in het Vlaams, maar ook in het Noord-Brabants. Woorden zoals 'goed' of 'niet' worden niet afgemaakt en worden ‘goe’ of ‘nie’.

Ook grammaticaal zijn sommige zinnen uit de tussentaal anders en natuurlijk zitten er bij de Vlaming ook uitspraken tussen die ze alleen aan de andere kant van de grens spreken. 'Allee mannekes' bijvoorbeeld of hij noemt zijn geluidsman een 'klankman'.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie